Najlepiej smakują domowe ogórki kiszone. Każdy ma swój sposób, żeby przygotować słoje pyszności. Na targowisku miejskim w Nowej Soli za kilogram śremskich ogórków trzeba zapłacić 8 zł, ale pyszny smak jest tego wart. Sierpień przynosi ostatnie chwile na kiszenie ogórków na zimę.
Jak kisić ogórki?
Oczywiście domowym sposobem, gdyż wtedy są najzdrowsze. Warto pamiętać jednak, że zawierają sporo sodu, a więc nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem krwi. Dla takich członków rodziny lepsze będą ogórki małosolne, gdyż to właśnie z soli kamiennej i solanki, którą zalewa się ogórki, bierze się tak wysokie stężenie sodu w kiszonce. Realizując cały przepis na ogórki kiszone krok po kroku, sprawisz, że efekt będzie przepyszny. Grunt to dopilnować kilku najważniejszych elementów – reszta to dodatek. Jak zatem kisić ogórki? Pamiętaj, aby:
- Każdy litr solanki zawierał kopiastą łyżkę soli
- Używać soli kamiennej
- Słoiki, które będą używane dokładnie umyć i wysuszyć
- Ogórki układać w miarę ciasno, aby nie nasiąknęły zbytnio zalewą, nie stały się miękkie i puste w środku
- Zalać zawartość słoika solanką w taki sposób, by w całości zakrył ogórki, liście dębu, porzeczki lub wiśni oraz ząbki czosnku i korzeń chrzanu
Polub nas na fb
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?