Handel w Nowej Soli. Targowisko miejskie
Targowisko miejskie w Nowej Soli odwiedziliśmy w środę, 19 lipca.
– Ceny utrzymują się mniej więcej na tym samym poziomie – stwierdza Paweł Trzebiński, producent żywności i dodaje, że ruch jest słaby, więc i sprzedaż nieduża.
Ziemniaki można kupić 3,5 zł za kilogram, marchewka i cebula są po 6-7 za kg. Jest mało kapusty. W tym przypadku winne były dni bez deszczu.
– Są słabe opady deszczu, więc nie rośnie. Produkcja się zmniejszyła. W ubiegłych latach produkowaliśmy więcej, ale w tym roku ograniczamy produkcję.
Zobacz więcej cen warzyw w galerii:
Targowisko miejskie w Nowej Soli. To cenią klienci
Klienci lubią robić zakupy u sprawdzonych przez siebie producentów.
– U pani Reni kupuję wszystko, sery, mleczko, śmietankę, masełko, bo to jest naturalne i świeżutkie. Ogórki i pomidory ma swoje – zdradza jedna z nowosolanek.
Inna z klientek podkreśla, że wszystko, czego potrzebuje, kupuje na targowisku. Ceni warzywa bez nawozów i możliwość wyboru produktów.
– Mogę sobie wybrać twarde i ładne pomidory. Warzywa są tutaj tańsze, a przede wszystkim świeże – mówi i dodaje, że na targowisku kupuje też tanie buty i sukienki. – Wszystko tutaj kupujemy, bo jest tańsze – mówi towarzysząca jej znajoma.
Eksperckie analizy cen. Najbardziej wzrosły ceny warzyw
– Eksperci prognozują, że ogólny trend zmniejszania dynamiki wzrostu cen powinien się dalej utrzymać, ale nie ma co liczyć na to, że w sklepach będzie taniej. Ceny będą tylko wolniej rosły – poinformował w piątek, 14 lipca MondayNews.
Magazyn przytoczył dane z comiesięcznego raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito, z którego wynika, że w czerwcu br. zakupy były droższe średnio o 18,1% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r.
– W czerwcu najbardziej wzrosły rok do roku ceny warzyw, bo aż o 38,2%. W obrębie tej kategorii widzimy, że marchew podrożała o 86,8%, a cebula – o 84,8% rdr. To najwyższe wyniki spośród wszystkich produktów objętych analizą – przytacza dane MondayNews.
Ceny warzyw. Skutki suszy
Dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito Wrocław podkreśla, że na ten stan wpływa przede wszystkim mniejsza podaż, która wciąż wynika z pogarszającej się sytuacji hydrologicznej. Czynniki pogodowe są szczególnie istotne w produkcji warzyw potrzebujących dużej ilości wody, takich jak cebula, ogórki czy sałata. W przypadku warzyw szklarniowych doszły jeszcze podwyższone opłaty za ogrzewanie. Istotny jest też wzrost kosztów związanych z przechowywaniem.
– W Polsce mamy obecnie do czynienia z suszą rolniczą, która prawdopodobnie wpłynie na zmniejszenie zbiorów. To z kolei będzie wywierało presję na wzrost cen warzyw, ale też owoców. Niedobór wody jest notowany w całym kraju, a susza rolnicza występuje w piętnastu województwach (też w Lubuskiem). – Susza dotyczy wszystkich głównych upraw, tj. zbóż, krzewów i drzew owocowych, kukurydzy, roślin strączkowych, truskawek, warzyw gruntowych oraz ziemniaków – analizuje Marcin Luziński z Santander Bank Polska.
Źródło danych: MondeyNews.
Czytaj też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?