Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kiedy solić rosół, a kiedy ziemniaki? Zobacz 7 dań, które łatwo przesolić. Oto kluczowe zasady do smacznego obiadu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Odpowiedni czas posolenia podczas przygotowania potrawy wpłynie na jej strukturę, konsystencję, smak i aromat. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć sposób solenia najpopularniejszych dań.
Odpowiedni czas posolenia podczas przygotowania potrawy wpłynie na jej strukturę, konsystencję, smak i aromat. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć sposób solenia najpopularniejszych dań. Getty Images/Ivan-balvan/zdjęcie ilustracyjne
Sól jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni. Jest nie tylko wzmacniaczem smaku, ale także pozwala kontrastować słodki i kwaśny smak. Solenie zupy, ziemniaków i mięsa różni się czasem i stopniem dodania soli, aby uzyskać smaczne danie. Podpowiadamy kiedy solić i jakich błędów unikać związanych z soleniem potraw.

W skrócie

Sól wpływa na smak i strukturę jedzenia na wielu poziomach. Sól podkreśla smak i podnosi walory smakowe innych składników spożywczych. Prawidłowo wykorzystana sól w kuchni zmniejsza gorzki smak i równoważy słodycz w deserach, dzięki czemu jedzenie może pokazać swój największy potencjał. Najlepiej widać to w ciastach ze słonym karmelem lub brownie obsypanymi płatkami soli morskiej. Warto wiedzieć, że kawosze dosypują szczyptę soli do filiżanki espresso, aby zmniejszyć gorzki smak napoju.

W naszej galerii możecie dowiedzieć się kiedy solić poszczególne potrawy

Kiedy solić rosół?

Gdy zupa jest za słona, trudno ją odratować, choć warto próbować poprzez dolanie wody i dorzucenie pokrojonego w kostkę ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli. Aby mięso nie stwardniało podczas robienia rosołu, warto solić je pod koniec gotowania. Właśnie wtedy mięso powinno być miękkie. W podobny sposób można solić inne popularne zupy np.: pomidorową i krupnik. Można też podać sól do stołu i zachęcać do solenia zupy przed zjedzeniem.

Solenie ziemniaków

Jeżeli zamierzacie gotować ziemniaki, to zachęcamy do posolenia wody na samym początku, zanim się zagotuje. Sól wpłynie na szybsze zmiękczanie warzyw, a także nada im żywego koloru po ugotowaniu. Polecamy także hojnie posolić wodę do blanszowania warzyw, a także solić warzywa na początku smażenia.

Smaczne grzyby z patelni

Warto wiedzieć, że struktura grzybów składa się w większości z wody. Jeżeli posolicie je na początku smażenia, to zaczną wypuszczać wodę i staną się wiotkie. Aby zachować ich chrupkość i zwartą konsystencję należy solić je na sam koniec, gdy nabiorą złotego koloru. Szczególnie będzie to przydatna wiedza dla osób, które zastanawiają się kiedy solić pieczarki.

Kiedy solić wątróbkę?

Sól wyciąga wodę podczas smażenia mięsa i podrobów. Podczas szybkiego smażenia sól nie ma czasu na powolne wnikanie do mięsa i rozbijanie białka. Wątróbka posolona na patelni podczas smażenia będzie twarda i sucha, ponieważ sól wyciągnie wodę. Podroby warto posolić tuż przed podaniem, aby podkreślić smak mięsa. Jeśli chcecie odpowiednio posolić i jednocześnie zmiękczyć mięso, najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie solanki i moczenie w niej np.: wieprzowiny lub piersi z indyka przez minimum 8 godzin w lodówce. Marynowanie będzie najlepszym sposobem na zrobienie aromatycznych potraw z drobiu.

Kremowa jajecznica z solą

Delikatna i puszysta jajecznica to dla wielu osób obowiązkowe danie na początek dnia. Aby jajecznica nie była zbitym skupiskiem strzępków jajka, należy podgrzewać rozkłóconą masę z odrobiną wody na zimnej patelni, w trakcie dodawać plastry masła lub łyżkę śmietany i posolić przed podaniem. Obecność tłuszczu, wody i skrócenie kontaktu białka jajek z solą sprawi, że uzyskacie perfekcyjne danie. W przypadku jajek gotowanych w koszulkach warto wrzucać je do lekko osolonej wody.

Czytaj więcej:

Solenie ryb i owoców morza

Karp, dorsz czy pstrąg mogą się różnić smakiem, ale każde z nich jest po prostu rybą, którą należy posolić w taki sam sposób. Delikatne mięso ryb trzeba posolić 15 minut przed poddaniem ich obróbki termicznej. Dzięki temu mięso nabierze soczystości i delikatności. Steki z tuńczyka lub inne grube kawałki ryb warto solić 30 minut wcześniej. Natomiast owoce morza, takie jak krewetki, wystarczy posolić tuż przed gotowaniem, by nie zaburzyć ich delikatnej tekstury.

Mamy nadzieję, że dzięki tym prostym wskazówkom, już zawsze uzyskacie pyszne i zdrowe danie.

Źródło:

  • „Salt, fat, acid, heat. Cztery składniki” Samin Nosrat

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kiedy solić rosół, a kiedy ziemniaki? Zobacz 7 dań, które łatwo przesolić. Oto kluczowe zasady do smacznego obiadu - Strona Kuchni

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto