Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Nowej Soli
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do wyrobu potrzeba odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Nowej Soli. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku jej istnienia był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Na ogół nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Nowej Soli ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowej Soli, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Nowej Soli
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego przysmaku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Nowej Soli. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?