Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na kurki z lubuskich lasów. Doświadczeni zbieracze zdradzają nam, jak przygotowują te grzyby do podania na obiad

Wideo
od 16 lat
Sos z kurek pysznie smakuje. A jak go zrobić, żeby rzeczywiście taki wyszedł? Poradzili nam doświadczeni zbieracze z okolic Zielonej Góry i Nowej Soli. Wiadomo też, jak najlepiej zamrozić te grzyby, żeby zachowały aromat. Zobacz wideo.

Lubuskie lasy. Czas na kurki

Mieszkańcy Niedoradza w gminie Otyń opowiadają o potrawach, które najczęściej robią z kurkami, ale nie chcą zdradzić miejsca zbiorów. – W lasach jest bardzo sucho. Jedziemy daleko, żeby nazbierać. Ale, gdzie to się nie mówi, bo zaraz tam pojedziecie – uśmiecha się Zygfryd Oleksy.

Tuż przy Niedoradzu w gminie Otyń kupić można kurki.

– Innych grzybów w lasach nie ma. Jak będzie padał deszcz, to będą. Ale prędzej niż na jesień, to nie będzie, za sucho jest – przewiduje Zygfryd Oleksy z Niedoradza i dodaje z uśmiechem: – Po kurki jedziemy daleko, żeby nazbierać. Ale, gdzie to się nie mówi, bo zaraz tam pojedziecie.

Pan Zygfryd o przygotowywaniu kurek mówi krótko: - Do gara, soli dać, potem śmietana, cebula i już. Parę kartofli i obiad jest!

Kurki w kuchni. Jak przyrządzić?

Ewa Feret z Niedoradza ma dwa ulubione sposoby na wykorzystanie kurek w kuchni. – Kureczki podsmaża się na masełku. Soli się, pieprzy, dodaje cebulki i podlewa słodką śmietanką – mówi o kolejnych czynnościach. – Na samym końcu dodaje się krojony koperek. Można troszeczkę podbić mąką ziemniaczaną, ale nie trzeba. To jest przepisy tradycyjny.

Pani Ewa radzi do tego młode ziemniaczki. – To pyszny obiad – zachwala.

Inne danie z kurkami, które poleca pani Ewa to rolada ze schabu z kurkami.

– Wspaniałe jest też zrobić roladę ze schabu z kurkami. Kureczki też dusimy z cebulką, dodajemy czosnku, koperku. Schab, około kilograma, drylujemy i nadziewamy kurkami. Opiekamy w piekarniku, polewając słodką śmietanką i masełkiem. Pycha – podkreśla mieszkanka Niedoradza.

Sprzedawcy kurek potwierdzają, że kurki można mrozić. Jak zrobić to prawidłowo? – Trzeba ogonki obciąć i dobrze oczyścić pędzelkiem. Nie myć. Później, kiedy przygotowujemy kurki do posiłków, trzeba opłukać, jak jeszcze są zamrożone, ponieważ kurka bardzo chłonie wodę i nie można jej myć przed zamrażaniem. Życzę smacznego – życzy Ewa Feret.

Za kurki płacimy 25 – 30 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto