Nasza Loteria

Czas na kurki z lubuskich lasów. Doświadczeni zbieracze zdradzają nam, jak przygotowują te grzyby do podania na obiad

Wideo
od 16 lat
Sos z kurek pysznie smakuje. A jak go zrobić, żeby rzeczywiście taki wyszedł? Poradzili nam doświadczeni zbieracze z okolic Zielonej Góry i Nowej Soli. Wiadomo też, jak najlepiej zamrozić te grzyby, żeby zachowały aromat. Zobacz wideo.

Lubuskie lasy. Czas na kurki

Mieszkańcy Niedoradza w gminie Otyń opowiadają o potrawach, które najczęściej robią z kurkami, ale nie chcą zdradzić miejsca zbiorów. – W lasach jest bardzo sucho. Jedziemy daleko, żeby nazbierać. Ale, gdzie to się nie mówi, bo zaraz tam pojedziecie – uśmiecha się Zygfryd Oleksy.

Tuż przy Niedoradzu w gminie Otyń kupić można kurki.

– Innych grzybów w lasach nie ma. Jak będzie padał deszcz, to będą. Ale prędzej niż na jesień, to nie będzie, za sucho jest – przewiduje Zygfryd Oleksy z Niedoradza i dodaje z uśmiechem: – Po kurki jedziemy daleko, żeby nazbierać. Ale, gdzie to się nie mówi, bo zaraz tam pojedziecie.

Pan Zygfryd o przygotowywaniu kurek mówi krótko: - Do gara, soli dać, potem śmietana, cebula i już. Parę kartofli i obiad jest!

Kurki w kuchni. Jak przyrządzić?

Ewa Feret z Niedoradza ma dwa ulubione sposoby na wykorzystanie kurek w kuchni. – Kureczki podsmaża się na masełku. Soli się, pieprzy, dodaje cebulki i podlewa słodką śmietanką – mówi o kolejnych czynnościach. – Na samym końcu dodaje się krojony koperek. Można troszeczkę podbić mąką ziemniaczaną, ale nie trzeba. To jest przepisy tradycyjny.

Pani Ewa radzi do tego młode ziemniaczki. – To pyszny obiad – zachwala.

Inne danie z kurkami, które poleca pani Ewa to rolada ze schabu z kurkami.

– Wspaniałe jest też zrobić roladę ze schabu z kurkami. Kureczki też dusimy z cebulką, dodajemy czosnku, koperku. Schab, około kilograma, drylujemy i nadziewamy kurkami. Opiekamy w piekarniku, polewając słodką śmietanką i masełkiem. Pycha – podkreśla mieszkanka Niedoradza.

Sprzedawcy kurek potwierdzają, że kurki można mrozić. Jak zrobić to prawidłowo? – Trzeba ogonki obciąć i dobrze oczyścić pędzelkiem. Nie myć. Później, kiedy przygotowujemy kurki do posiłków, trzeba opłukać, jak jeszcze są zamrożone, ponieważ kurka bardzo chłonie wodę i nie można jej myć przed zamrażaniem. Życzę smacznego – życzy Ewa Feret.

Za kurki płacimy 25 – 30 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto