W trójce najlepszych młodych cukierników w województwie lubuskim jest uczennica ZSP nr 2 w Nowej Soli Wiktoria Krawczyk

Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
Wiktoria  mówi, że gdyby nie kłopoty z karmelem, byłoby jeszcze lepiej
Wiktoria mówi, że gdyby nie kłopoty z karmelem, byłoby jeszcze lepiej Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Nitki w Nowej Soli/Facebook
Udostępnij:
Wiktoria Krawczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Nitki w Nowej Soli zajęła trzecie miejsce w finale wojewódzkiego etapu XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty.

XXVII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. III miejsce dla uczennicy z Nowej Soli

O sukcesie Wiktorii Krawczyk z ZSP nr 2 Nitki w Nowej Soli poinformowała nie tylko szkoła, ale i starostwo powiatowe. Wojewódzki finał XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, odbył się 11 stycznia 2022 r. Tematem przewodnim była „Potęga natury”.

- Przed Wiktorią i pozostałymi uczestnikami było nie lada wyzwanie. Turniej stał na wyrównanym poziomie. Jak mówi Wiktoria, gdyby nie kłopoty z karmelem, byłoby jeszcze lepiej. Ale i tak jesteśmy z niej bardzo dumni - czytamy w komunikacie starostwa. - Do 4 marca 2022 r. Główny Komitet Turnieju przeprowadzi kwalifikację wszystkich uczestników z całej Polski i poda do wiadomości, kto zakwalifikuje się do III ogólnopolskiego etapu tego turnieju we Wrocławiu. Trzymamy kciuki za Wiktorię.

Wiktoria  mówi, że gdyby nie kłopoty z karmelem, byłoby jeszcze lepiej

W trójce najlepszych młodych cukierników w województwie lubu...

Turniej cukierników. Co trzeba było zrobić?

Turniej składał się z części teoretycznej – jednogodzinnego testu – oraz części drugiej – praktycznej, trwającej aż 5 godzin. Do wykonania był tort o dowolnym kształcie i wysokości, którego podstawa jest nie większa niż okrąg o średnicy 30 cm lub prostokąt o bokach 30 cm x 40 cm – zgodny z tematyką turnieju. Kolejnym zadaniem było wykonanie 5 ciastek bankietowych (minitorcików, o takim samym składzie jak tort z zadania pierwszego). Kolejnym wyzwaniem było uformowanie 4 figurek z marcepanu lub masy plastycznej – po dwie sztuki takich samych figurek (prace nie mogły być wykorzystane do dekoracji innych wyrobów). A ostatnim zadaniem było stworzenie aranżacji stoiska do ekspozycji swoich wyrobów.

Źródło: powiat-nowosolski.pl

CZYTAJ TAKŻE NA NASZYM PORTALU:

ZOBACZ TAKŻE WIDEO: Cytrynowe love, czyli przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie