Lubuskie grzybobranie. Gigantyczna kania
Czubajka kania, zwana też sową, to popularny grzyb z gatunku pieczarkowatych. Charakterystyczny kapelusz z garbem zwraca uwagę smakoszy. Wiele osób chętnie zbiera sowy. Można czasem zobaczyć pełne kosze. Ale tak ogromny kapelusz, jaki pokazała nam Sylwia Hawryliszyn jest naprawdę wyjątkowy.
Sowy najczęściej się smaży w panierce, przypominają wtedy wegetariański kotlet. Ale z czubajką kanią mimo jej walorów smakowych, trzeba bardzo uważać. Chodzi o to, żeby nie pomylić jej z muchomorem sromotnikowym. Kapelusz kani ma chropowatą i łuszczącą się powierzchnię, na której są charakterystyczne brązowe plamki. Blaszki są beżowe.
Natomiast u muchomora kapelusz będzie gładki, a blaszki białe.
Czytaj też:
- Co zabrać ze sobą do lasu na grzyby? Oto złote zasady, które powinien znać każdy grzybiarz
- To było jedno z najbardziej tajemniczych miejsc w Zielonej Górze. Teraz znika. Co tutaj powstanie?
- Pod jakimi drzewami rosną grzyby? Gdzie szukać prawdziwków i podgrzybków? Lista miejsc, w których rośnie najwięcej grzybów
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?