Makowiec zawijany na drożdżowym cieście. Czas pomyśleć o ciastach wielkanocnych

JPZaktualizowano 
<b>Makowiec zawijany na drożdżowym cieście</b>

<b>Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko)</b>
Makowiec zawijany na drożdżowym cieście Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior &#8211; Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: biuro@klj.org..pl strona internetowa: www.klj.org.pl
Już w czasach prasłowiańskich znane były właściwości narkotyczne maku i stanowiły symbol snu i łączności z innym światem. Potrawy z makiem goszczą na stołach wigilijnych, ale zawijane makowce często są także tradycyjnym wypiekiem na Wielkanoc.

MAKOWIEC ZAWIJANY NA DROŻDŻOWYM CIEŚCIE
TRADYCYJNE CIASTO

Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko)

Składniki na ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej
180 ml letniego mleka
150 g masła roztopionego i schłodzonego
6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki spirytusu
cukier waniliowy, sól

Składniki na masę makową:
500 g maku
250 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Rodzynki, posiekane orzechy włoskie, olejek migdałowy

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Trzykrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin w formę tuby. Piec w temperaturze 180-190 °C przez około 30 – 40 minut.

Ciekawostki
Już w czasach prasłowiańskich znane były właściwości narkotyczne maku i stanowiły symbol snu i łączności z innym światem.


--- Wyróżnienie Burmistrza Wschowy Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Produkty spożywcze” w 2011 r.

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3