Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makowiec zawijany na drożdżowym cieście. Czas pomyśleć o ciastach wielkanocnych

JP
Makowiec zawijany na drożdżowym cieście

Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko)
Makowiec zawijany na drożdżowym cieście Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Już w czasach prasłowiańskich znane były właściwości narkotyczne maku i stanowiły symbol snu i łączności z innym światem. Potrawy z makiem goszczą na stołach wigilijnych, ale zawijane makowce często są także tradycyjnym wypiekiem na Wielkanoc.

MAKOWIEC ZAWIJANY NA DROŻDŻOWYM CIEŚCIE
TRADYCYJNE CIASTO

Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko)

Składniki na ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej
180 ml letniego mleka
150 g masła roztopionego i schłodzonego
6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki spirytusu
cukier waniliowy, sól

Składniki na masę makową:
500 g maku
250 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Rodzynki, posiekane orzechy włoskie, olejek migdałowy

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Trzykrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin w formę tuby. Piec w temperaturze 180-190 °C przez około 30 – 40 minut.

Ciekawostki
Już w czasach prasłowiańskich znane były właściwości narkotyczne maku i stanowiły symbol snu i łączności z innym światem.


--- Wyróżnienie Burmistrza Wschowy Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Produkty spożywcze” w 2011 r.

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto