Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bliny Czesi. Na słodko i tłusto

JP
Autorka: Krystyna Jańczak, Grochowice (gmina Kotla)
Bliny Czesi
Autorka: Krystyna Jańczak, Grochowice (gmina Kotla) Bliny Czesi Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Bliny są tradycyjną bezmięsną potrawą kuchni kresowej. Znane od XVI w. Już wtedy zaczęły pojawiać się smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i inne ciasta. Proponujemy kolejny przepis z Krainy Lasów i Jezior.

BLINY CZESI

SMACZNIE I TŁUSTO

Autorka: Krystyna Jańczak, Grochowice (gmina Kotla)

Składniki:
1 l maślanki
1 kg mąki pszennej
3 jajka
Łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Cukier waniliowy

Wykonanie:

Maślankę wlać do miski, dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzany olej słonecznikowy kłaść łyżką ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone bliny odsączyć z tłuszczu na bibule. Na talerzu posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną i owocami.

Ciekawostki:

Bliny kojarzą się z Tłustym Czwartkiem. W ten ostatni tydzień karnawału staropolska tradycja każe jadać tłusto i dużo. Tradycyjnie w tym dniu zjadamy pączki. Ale już w XVI w. zaczęły pojawiać się smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i inne ciasta. Bliny są też tradycyjną bezmięsną potrawą kuchni kresowej.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto