BLINY CZESI
SMACZNIE I TŁUSTO
Autorka: Krystyna Jańczak, Grochowice (gmina Kotla)
Składniki:
1 l maślanki
1 kg mąki pszennej
3 jajka
Łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Cukier waniliowy
Wykonanie:
Maślankę wlać do miski, dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzany olej słonecznikowy kłaść łyżką ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone bliny odsączyć z tłuszczu na bibule. Na talerzu posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną i owocami.
Ciekawostki:
Bliny kojarzą się z Tłustym Czwartkiem. W ten ostatni tydzień karnawału staropolska tradycja każe jadać tłusto i dużo. Tradycyjnie w tym dniu zjadamy pączki. Ale już w XVI w. zaczęły pojawiać się smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i inne ciasta. Bliny są też tradycyjną bezmięsną potrawą kuchni kresowej.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?