Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znakomite pierniczki na Boże Narodzenie: mamy dla Was wypróbowany i prosty przepis. Zawsze się udaje! Wypróbujcie koniecznie

MAO
Przepis na pierniki świąteczne
Przepis na pierniki świąteczne Przepis na pierniki świąteczne
Wyborne pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis na pierniczki świąteczne korzenne powinien być sprawdzony, najlepiej tradycyjny i stosowany od lat. Święta bez pierniczków? Nie! Najważniejsze, by pierniczki korzenne na święta były pachnące i niezbyt twarde. Proponujemy wypróbowany przepis na twoje ulubione, tradycyjne pierniczki. Jak sprawić, by pierniki były pyszne? Powinny być miękkie i najlepiej z miodem. Mamy najlepszy i sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki. Jest naprawdę prosty. Aby zajadać się piernikami w święta Bożego Narodzenia, trzeba je upiec wcześniej. Chodzi o to, by pierniki "poleżakowały" w pudełku lub puszce w ciemnym miejscu, zanim zaczniemy je jeść. Przepisów na pierniki jest wiele. My proponujemy łatwy, ale sprawdzony. Świąteczne pierniki z tego przepisu wychodzą przepyszne!

Przepis na pierniczki świąteczne: sprawdzony przepis

Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia. Wspólne pieczenie pierników na święta to wieloletnia tradycja w polskich domach. Uwielbiają to zwłaszcza dzieci, którym sporo frajdy sprawia wycinanie pierniczków i dekorowanie ich. Ale też dorośli lubią piec pierniki na święta.

Pierniki na święta warto upiec wcześniej

Jeśli chcemy w święta Bożego Narodzenia 2020 zajadać się pysznymi i miękkimi piernikami, za ich pieczenie trzeba zabrać się najpóźniej ok. tydzień przed świętami grudnia. Pierniki potrzebują "leżakowania" w puszce albo zamkniętym pudełku, w ciemnym miejscu.

Życzenia na Boże Narodzenie

Oto przepis na pierniki - łatwy i sprawdzony. W domu rodzinnym naszej redakcyjnej koleżanki pierniki według tego przepisu są pieczone od trzech pokoleń. I zawsze wychodzą pyszne! Trzeba tylko pamiętać, aby upiec np. w połowie grudnia, wtedy na święta są idealne!

Przepis na pierniki: miękkie, z miodem

Aby upiec pyszne pierniki, potrzebujemy:

  • 300 g mąki
  • 150 ml miodu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków)
  • 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • dekoracje do pierników: posypka, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe

Oczywiście do pieczenia pierników potrzebne są jeszcze foremki, najlepiej w różnych kształtach, aby wycięte pierniczki były różnorodne.

Najlepsze przepisy świąteczne

Jak upiec pierniki - krok po kroku:

  1. Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie.
  2. Zanim masło zmięknie, siekamy drobno nożem kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
  3. Kiedy masło jest bardzo miękkie, w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód.
  4. Dodajemy po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  5. Dodajmy: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną.
  6. Zagniatamy ciasto.
  7. Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 18 stopni C.
  9. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki.
  10. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
  11. Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut.

Zanim udekorujemy pierniki, trzeba poczekać aż wystygną. W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji pierników.

Przepis na lukier do pierników:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny podgrzewając w rondelku. Cukier będzie się rozpuszczał. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodajemy trochę soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, można dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.

Pierniki dekorujemy lukrem i posypujemy posypką do dekoracji lub wiórkami czekolady. Gotowe pierniki powinny "poleżakować" w szczelnej puszce lub zamkniętym pudełku przez około tydzień, aby zmiękły.

Smacznego!

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto