W naszym województwie organizatorem tego konkursu jest Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze przy udziale Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z/s w Ochli i Muzeum Lubuskiego w Gorzowie Wlkp. – Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu.
Ideą konkursu jest zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Jednak główny jego cel to identyfikacja regionalnych produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi i przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodnie z ustawodawstwem unijnym oraz ich promocja. W konkursie wzięli udział producenci tradycyjnej żywności z terenu Województwa Lubuskiego. W części na najlepszy produkt tradycyjny w czterech kategoriach do konkursu przystąpiło 44 produkty, a w konkursie gastronomicznym 6 zespołów gotujących dwudaniowa potrawę. Poniżej przedstawiamy listę zwycięzców.
PRODUKTY TRADYCYJNE
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce - Elżbieta Barańców - Kowalów za Wołyńską Pieczeń Wieprzową
II miejsce - Ewa Kasprzak -Radoszyn za Schab Swojski
III miejsce - Paweł Pazdrowski - Borowiec za Ser Kozi „Borowiecki” w zalewie octowej
Wyróżnienie - Wincenty Bielecki -Wysoka za Ser Kozi Podpuszczkowy wędzony
Produkty pochodzenia roślinnego:
I miejsce - Władysław Giza - Bukowina Bobrzańska za Chleb Kresowy
II miejsce - Jan Skałecki - Kowalów za Wieloowocowa Marmoladę Babuni
III miejsce - Leokadia Wołoszczuk - Janczewo za Czarną Porzeczkę Lodzi
Wyróżnienie - Małgorzata Bielecka - Wysoka za ogórki kiszone z liściem orzecha włoskiego
Napoje regionalne
I miejsce - Edward Wilk „Browar Edi” Nowa Wieś za piwo Wschowskie Ciemne
II miejsce - Joanna i Marcin Moszkowicz Drzonków za Lubuskie Wino Musujące
III miejsce - Przemysław Karwowski - Zielona Góra za Nalewkę na Orzechach
Wyróżnienie - Marcin Bednarski - Droszków za Wino Domowe z winogron Villard Noir
Produkty mieszane
I miejsce - Stanisław Mikanowicz - Przytoczna za Szynkę Faszerowaną w Cieście Chlebowym
II miejsce- Kazimiera Staniak - Drzecin za Pierogi z Ciasta Chlebowego
III miejsce i wyróżnienie - nie przyznano
Konkurs Gastronomiczny
I miejsce - Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie
I danie - Barszcz biały polski
II danie - Bigos z kaszą jaglaną
II miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne „Dereniówka” Rzepin
I danie - Barszcz czerwony
II danie - Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem „ Hryczanki”
III miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne „Nad Bobrem” Bobrowice
I danie - Barszcz czerwony z pasztecikami
II danie - Bigos myśliwski
Wyróżnienia
Stowarzyszenie „Nasz Budachów” Budachów
I danie - Krupnik Babci Marysi
II danie - Pierogi Budachowskie
Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Słubickiej - Kowalów
I danie - Czarnina
II danie - Wątróbka z przystawką.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?