Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wołyńska pieczeń wieprzowa, chleb kresowy, piwo wschowskie ciemne wśród najlepszych lubuskich smaków

Jolanta Paczkowska
Ochla
Ochla Jola Paczkowska
Znamy już zdobywców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy i danie regionalne, który odbywa się z inicjatywy Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. I etap konkursu przebiega na szczeblu regionalnym. Finały wojewódzkie organizują wszystkie województwa.

W naszym województwie organizatorem tego konkursu jest Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze przy udziale Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z/s w Ochli i Muzeum Lubuskiego w Gorzowie Wlkp. – Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu.

Ideą konkursu jest zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Jednak główny jego cel to identyfikacja regionalnych produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi i przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodnie z ustawodawstwem unijnym oraz ich promocja. W konkursie wzięli udział producenci tradycyjnej żywności z terenu Województwa Lubuskiego. W części na najlepszy produkt tradycyjny w czterech kategoriach do konkursu przystąpiło 44 produkty, a w konkursie gastronomicznym 6 zespołów gotujących dwudaniowa potrawę. Poniżej przedstawiamy listę zwycięzców.

PRODUKTY TRADYCYJNE

Produkty pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce - Elżbieta Barańców - Kowalów za Wołyńską Pieczeń Wieprzową

II miejsce - Ewa Kasprzak -Radoszyn za Schab Swojski

III miejsce - Paweł Pazdrowski - Borowiec za Ser Kozi „Borowiecki” w zalewie octowej

Wyróżnienie - Wincenty Bielecki -Wysoka za Ser Kozi Podpuszczkowy wędzony

Produkty pochodzenia roślinnego:

I miejsce - Władysław Giza - Bukowina Bobrzańska za Chleb Kresowy

II miejsce - Jan Skałecki - Kowalów za Wieloowocowa Marmoladę Babuni

III miejsce - Leokadia Wołoszczuk - Janczewo za Czarną Porzeczkę Lodzi

Wyróżnienie - Małgorzata Bielecka - Wysoka za ogórki kiszone z liściem orzecha włoskiego

Napoje regionalne

I miejsce - Edward Wilk „Browar Edi” Nowa Wieś za piwo Wschowskie Ciemne

II miejsce - Joanna i Marcin Moszkowicz Drzonków za Lubuskie Wino Musujące

III miejsce - Przemysław Karwowski - Zielona Góra za Nalewkę na Orzechach

Wyróżnienie - Marcin Bednarski - Droszków za Wino Domowe z winogron Villard Noir

Produkty mieszane

I miejsce - Stanisław Mikanowicz - Przytoczna za Szynkę Faszerowaną w Cieście Chlebowym

II miejsce- Kazimiera Staniak - Drzecin za Pierogi z Ciasta Chlebowego

III miejsce i wyróżnienie - nie przyznano

Konkurs Gastronomiczny

I miejsce - Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie

I danie - Barszcz biały polski

II danie - Bigos z kaszą jaglaną

II miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne „Dereniówka” Rzepin

I danie - Barszcz czerwony

II danie - Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem „ Hryczanki”

III miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne „Nad Bobrem” Bobrowice

I danie - Barszcz czerwony z pasztecikami

II danie - Bigos myśliwski

Wyróżnienia

Stowarzyszenie „Nasz Budachów” Budachów

I danie - Krupnik Babci Marysi

II danie - Pierogi Budachowskie

Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Słubickiej - Kowalów

I danie - Czarnina

II danie - Wątróbka z przystawką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto