W Nowej Soli firmę otwiera Lantmannen Unibake, skandynawski producent [ZDJĘCIA]

Materiał nadesłany
Zakład działa na terenie Południowej Strefy Gospodarczej w Nowej Soli Arch. Urząd Miasta Nowa Sól
Lantmannen Unibake to skandynawski producent pieczywa, który przygotował 110 miejsc pracy. - Dotychczasowa wartość inwestycji to 37 milionów Euro, do roku 2019 firma zainwestuje w Nowej Soli w sumie 75 milionów Euro – podkreśla Łukasz Piasta, odpowiedzialny za kontakty z mediami.

Lantmannen Unibake – skandynawski producent pieczywa świeżego i mrożonego, właściciel takich marek jak m.in. Schulstad i Schulstad Bakery Solutions, uruchomił na terenie Kostrzyńsko – Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Nowej Soli nowoczesny zakład produkcyjny. W styczniu do użytku oddana została pierwsza linia (w sumie do końca roku 2019 planowane są trzy), która wytwarzać będzie pieczywo typu fast food – bułki do hamburgerów i hot dogów.

– Bardzo się cieszymy, że po dwóch latach od rozpoczęcia budowy uruchamiamy w Nowej Soli nasz największy i najbardziej nowoczesny zakład w Polsce, a także drugi co do wielkości w Europie. Dzięki tej inwestycji znacząco zwiększają się nasze możliwości – zarówno jeśli chodzi o asortyment, wielkość produkcji jak i eksport. Nowa piekarnia to także nowe miejsca pracy w regionie, powiedział Jacek Górecki, Dyrektor Zarządzający Lantmannen Unibake na Region Polski i Węgier.
Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln Euro. Jej całkowita wartość do końca roku 2019 wyniesie 75 mln Euro. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn i niezbędnych urządzeń.

Zakład w Nowej Soli korzystać będzie z surowców, głównie od polskich, lokalnych dostawców (m.in. młyny, cukrownie, producenci drożdży, opakowań), co przełożyć się może na powstanie nowych, pośrednich miejsc pracy u polskich kooperantów firmy w tym regionie.
Uruchomiona w styczniu linia może wytwarzać 450 milionów bułek (24 tys. ton) rocznie. Do końca roku 2019 w piekarni w Nowej Soli będą trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Oprócz pieczywa typu fast food, będzie to również różnego typu pieczywo do odpiekania w sklepach.

POLECAMY:

Dyplom zawodowy robi różnicę: lepszy start na rynku pracy.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3