Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Nowej Soli firmę otwiera Lantmannen Unibake, skandynawski producent [ZDJĘCIA]

Materiał nadesłany
Zakład działa na terenie Południowej Strefy Gospodarczej w Nowej Soli
Zakład działa na terenie Południowej Strefy Gospodarczej w Nowej Soli Arch. Urząd Miasta Nowa Sól
Lantmannen Unibake to skandynawski producent pieczywa, który przygotował 110 miejsc pracy. - Dotychczasowa wartość inwestycji to 37 milionów Euro, do roku 2019 firma zainwestuje w Nowej Soli w sumie 75 milionów Euro – podkreśla Łukasz Piasta, odpowiedzialny za kontakty z mediami.

Lantmannen Unibake – skandynawski producent pieczywa świeżego i mrożonego, właściciel takich marek jak m.in. Schulstad i Schulstad Bakery Solutions, uruchomił na terenie Kostrzyńsko – Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Nowej Soli nowoczesny zakład produkcyjny. W styczniu do użytku oddana została pierwsza linia (w sumie do końca roku 2019 planowane są trzy), która wytwarzać będzie pieczywo typu fast food – bułki do hamburgerów i hot dogów.

– Bardzo się cieszymy, że po dwóch latach od rozpoczęcia budowy uruchamiamy w Nowej Soli nasz największy i najbardziej nowoczesny zakład w Polsce, a także drugi co do wielkości w Europie. Dzięki tej inwestycji znacząco zwiększają się nasze możliwości – zarówno jeśli chodzi o asortyment, wielkość produkcji jak i eksport. Nowa piekarnia to także nowe miejsca pracy w regionie, powiedział Jacek Górecki, Dyrektor Zarządzający Lantmannen Unibake na Region Polski i Węgier.
Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln Euro. Jej całkowita wartość do końca roku 2019 wyniesie 75 mln Euro. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn i niezbędnych urządzeń.

Zakład w Nowej Soli korzystać będzie z surowców, głównie od polskich, lokalnych dostawców (m.in. młyny, cukrownie, producenci drożdży, opakowań), co przełożyć się może na powstanie nowych, pośrednich miejsc pracy u polskich kooperantów firmy w tym regionie.
Uruchomiona w styczniu linia może wytwarzać 450 milionów bułek (24 tys. ton) rocznie. Do końca roku 2019 w piekarni w Nowej Soli będą trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Oprócz pieczywa typu fast food, będzie to również różnego typu pieczywo do odpiekania w sklepach.

POLECAMY:

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto