Czy mieszkańcy powiatu nowosolskiego powinni też czuć się zagrożeni? Zapytaliśmy o to Małgorzatę Szablowską, dyrektor sanepidu w Nowej Soli:
"Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. poprzez unijną sieć EWRS Instytut Roberta Kocha, został powiadomiony o wzroście na terenie Niemiec liczby wykrytych przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego HUS i krwawej biegunki wywołanej przez bakterię E.coli z grupy enterokrwotocznych STEC serotypu STEC O104 ( shiga-toxin-2-positive i eae-negative). Niezwłocznie powiadomiono wszystkich Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych woj.lubuskiego o tym fakcie.
Zachorowania mają miejsce głównie na terenie północnych landów Niemiec i ich liczba stale zwiększa się. Według doniesień mediów niemieckich nośnikiem zakażenia najprawdopodobniej jest skażona sałata, czerwone pomidory i ogórki, choć nie zostało to oficjalnie potwierdzone badaniami.
Źródło zachorowań może być wciąż aktywne. W województwie lubuskim nie zanotowano wzrostu zatruć i zachorowań o charakterze żołądkowo-jelitowym przebiegających pod postacią biegunki.
Jednakże w związku z możliwością zawleczenia przypadków zakażeń lub zachorowań spowodowanych skażoną żywnością importowaną, apelujemy o przestrzeganie podstawowych zasad higieny, w tym głównie częstego mycia rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania oraz po wyjściu z toalety, a także spożywania surowych owoców i warzyw po ich uprzednim dokładnym umyciu.
Na dzień dzisiejszy nie ma zagrożenia dla mieszkańców powiatu nowosolskiego. Sytuacja jest monitorowana przez służby sanitarne" - informuje M. Szablowska.
Zapraszamy do naszego poradnika Szlachetne zdrowie
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?