MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Klaudia Alagierska: Atmosfery na trybunach ŁKS może nam zazdrościć cała Polska

NOWE
Klaudia Alagierska: Atmosfery na trybunach ŁKS może nam zazdrościć cała Polska

Powraca Festiwal Pasibrzucha do Wrocławia! Zobacz co będzie się działo.

NOWE
Powraca Festiwal Pasibrzucha do Wrocławia! Zobacz co będzie się działo.

Polecamy

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

Wyborne polędwiczki w sosie musztardowym. Obiad jak z restauracji zrobisz w mig

Wyborne polędwiczki w sosie musztardowym. Obiad jak z restauracji zrobisz w mig