Tłusty Czwartek 2021 w Nowej Soli
Jak co roku jest to czwartek tuż przed Wielkim Postem. Tego dnia przed co najmniej kilkoma cukierniami w mieście ustawią się kolejki. Tym razem będą jeszcze dłuższe, jeśli tylko klienci zachowają dystans od siebie ze względu na pandemię koronawirusa.
Piekarni i cukierni w Nowej Soli nie brakuje. W centrum miasta niemal przy każdej ulicy jest miejsce z ciastem lub chlebem i ciastem. Ale tal się składa, że nasi Czytelnicy najczęściej wymieniają tylko cztery adresy. A dwa z nich cieszą się największą popularnością.
Przejdź do galerii i poznaj opinie nowosolan na temat pączków i polecanych cukierni.
Tłusty Czwartek. Skąd się wzięło to święto?
Historię Tłustego Czwartku znakomicie opisała historyk Inga Kunysz z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie. - Pączki znane były już w starożytnym Rzymie – spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko (słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej). Również w kuchni polskiej pączki początkowo miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach, a przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce znacznie później. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste –opisała Inga Kunysz.
Więcej można przeczytać tutaj w tym artykule.
Jak sprawdzić czy pączki są idealne? Wystarczy się przyjrzeć. Najlepsze mają jasną obwódkę. To dowód na to, że tłuszcz, na których były smażone, był świeży.
Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?
Polub nas na fb
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?