Tłusty czwartek 2021 w Nowej Soli. Oto cztery cukiernie najczęściej polecane przez naszych Czytelników

Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
Tyle pączków kupiła w Tłusty Czwartek 2020 roku spotkana nowosolanka.
Tyle pączków kupiła w Tłusty Czwartek 2020 roku spotkana nowosolanka. Edward Gurban/Gazeta Lubuska
Do cukierni lub piekarni można wejść niemal na każdej ulicy w centrum Nowej Soli, ale nasi Czytelnicy polecają najczęściej tylko cztery adresy.

Tłusty Czwartek 2021 w Nowej Soli

Jak co roku jest to czwartek tuż przed Wielkim Postem. Tego dnia przed co najmniej kilkoma cukierniami w mieście ustawią się kolejki. Tym razem będą jeszcze dłuższe, jeśli tylko klienci zachowają dystans od siebie ze względu na pandemię koronawirusa.
Piekarni i cukierni w Nowej Soli nie brakuje. W centrum miasta niemal przy każdej ulicy jest miejsce z ciastem lub chlebem i ciastem. Ale tal się składa, że nasi Czytelnicy najczęściej wymieniają tylko cztery adresy. A dwa z nich cieszą się największą popularnością.
Przejdź do galerii i poznaj opinie nowosolan na temat pączków i polecanych cukierni.

Tyle pączków kupiła w Tłusty Czwartek 2020 roku spotkana nowosolanka.

Tłusty czwartek 2021 w Nowej Soli. Oto cztery cukiernie najc...

Tłusty Czwartek. Skąd się wzięło to święto?

Historię Tłustego Czwartku znakomicie opisała historyk Inga Kunysz z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie. - Pączki znane były już w starożytnym Rzymie – spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko (słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej). Również w kuchni polskiej pączki początkowo miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach, a przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce znacznie później. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste –opisała Inga Kunysz.
Więcej można przeczytać tutaj w tym artykule.

Jak sprawdzić czy pączki są idealne? Wystarczy się przyjrzeć. Najlepsze mają jasną obwódkę. To dowód na to, że tłuszcz, na których były smażone, był świeży.

Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie