11 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Warto pamiętać, że buraki czerwone podczas obróbki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fa/e3/5bfe3fb459870_o_large.jpg)
fot. 123RF
Sok z buraka czerwonego i jego niezwykłe, lecznicze właściwości. Dlaczego warto go pić? [SKŁAD, WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, PRZECIWWSKAZANIA]
Jak przygotować samemu sok z buraka?
Warto pamiętać, że buraki czerwone podczas obróbki termicznej tracą większość cennych walorów. Dlatego najlepiej spożywać je w postaci surowej. Dobrze jest go wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej. Pozwoli nam to wydobyć z niego najcenniejsze wartości i składniki odżywcze. Jednak czysty sok z buraka nie każdemu może smakować. Odpowiednio doprawiony napój jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też orzeźwiający i smaczny. Można więc go połączyć z sokiem z marchewki, jabłka czy owoców cytrusowych. Można także doprawić go pieprzem, świeżą pietruszką, miętą, bazylią, imbirem lub sokiem z cytryny. Zobacz też: Gofry z buraka i gofry Croque Monsieur, czyli kuchnia pełna gofrów Damiana Kordasa