7 z 15
Poprzednie
Następne
Sok z buraka czerwonego i jego niezwykłe, lecznicze właściwości. Dlaczego warto go pić? [SKŁAD, WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, PRZECIWWSKAZANIA]
Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarom i zawałom
Sok z buraka zawiera związki, które wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu i homocysteiny. Tym samym ograniczają ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, np. udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego. Jedna szklanka dziennie soku z czerwonego buraka wystarczy, aby znacznie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Badania wykazały, że codzienne picie soku z buraka przez zaledwie 4 tygodnie znacznie obniżyło ciśnienie krwi w badanej grupie 68 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Zobacz też: Gofry z buraka i gofry Croque Monsieur, czyli kuchnia pełna gofrów Damiana Kordasa