ZALECENIA
1. Osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 10 dni od ostatniego dnia pobytu w Niemczech wystąpi biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego.
2. Niemieckie służby zdrowia publicznego na podstawie przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego podejrzewają, że źródłem zachorowań jest skażona żywność - najprawdopodobniej warzywa. W związku z powyższym do czasu wykrycia skażonego produktu i wycofania go z rynku, osobom wyjeżdżającym do Niemiec zaleca się nie spożywanie surowych warzyw zwłaszcza ogórków, pomidorów i sałaty. Biorąc pod uwagę, że typowym źródłem zakażeń spowodowanych E. coli mogą być produkty odzwierzęce należy również unikać spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa wołowego oraz niepasteryzowanego mleka.
3. Równocześnie istotne jest również zachowanie podstawowych zasad higieny osobistej, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt. W czasie podróży, gdy nie ma możliwości umycia rąk mydłem pod bieżąca wodą, należy korzystać z nasączanych chusteczek lub żeli myjących na bazie alkoholu.
4. W Polsce nie stwierdzono zachorowań, które wskazywałyby, aby skażona żywność trafiła na polski rynek. Główny Inspektor Sanitarny przypomina jednak o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta. Szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) ulotka informacyjna:
Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności:
1. Utrzymuj czystość
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane
- podczas przygotowywania żywności
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności;
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową i już ugotowaną.
3. Gotuj dokładnie
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza;
- żywność taką, jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70oC. Do mięsa i drobiu musisz mieć pewność,
że soki z wnętrza tych produktów są czyste - nie różowe;
- podgrzewaną żywność przed spożyciem również ogrzej do temperatury 70oC.
4 Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce w temperaturze poniżej 5oC;
- utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60oC) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
- używaj bezpiecznej wody lub poddawaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna;
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko;
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo;
- nie jedz żywności, która już utraciła datę przydatności do spożycia.
Źródło: informacja prasowa
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?