Przyjemny zapach świeżego pieczywa w domu. Sprawdzone przepisy na bułki i chleb od Czytelników. Zobaczcie zdjęcia domowego pieczywa
Chleb polecany przez Annę Potęgę, pieczony w naczyniu żarodopornym – Super chlebuś. Z samym masełkiem szczególnie – poleca pani Anna Potęga. Przepis pochodzi ze strony: https://smaki-katriny.blogspot.com/ Składniki 750g mąki pszennej (ja dałam tortową) 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej) Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy. Jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być. Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne (moje o pojemności ok 3 l-okrągłe) smarujemy masłem lub olejem i wkładamy do niego ciasto. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut z pokrywą i potem 30 bez pokrywy by skórka ładnie się przypiekła. zdjęcie: Anna Potęga