Nowa kuchnia otwarta na oddziale diabetologii dziecięcej i pediatrii GCZD w Katowicach
Odpowiednia dieta i właściwe nawyki żywieniowe są niezwykle istotne dla osób z cukrzycą. Z tego powodu na oddziale diabetologii dziecięcej i pediatrii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach otwarto nową kuchnię. Będą tu przygotowywane zdrowe posiłki odpowiednie dla pacjentów z cukrzycą.
- Mówimy o medycynie holistycznej, jednym z najważniejszych elementów jest właściwe żywienie. Kuchnia jest sercem tego oddziału – podkreśla Maria Szymik-Lukosek.
Specjaliści z katowickiego szpitala, w kwestii żywienia, korzystają z zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Ważne jest, by unikać produktów wysokoprzetworzonych i zamieniać je na zdrowsze. Istotne jest również zwrócenie uwagi na kaloryczność potraw. NCEŻ zaleca, by dieta dla osoby chorej na cukrzycę była indywidualnie przygotowana przez dietetyka. Więcej zaleceń można znaleźć na stronie internetowej ncez.pzh.gov.pl.
Odpowiednie nawyki, nie tylko żywieniowe, są dla osób z cukrzycą bardzo ważne. Katowicka placówka dba nie tylko o dostarczenie odpowiedniego pożywienia pacjentom, ale również zajmuje się edukacją w tym zakresie.
- Stawiamy na warsztaty edukacyjne, mamy grono edukatorów, psychologów, dietetyków. Bez fachowców w tym zakresie byłoby bardzo trudno. Edukacja, obok formalnego, profesjonalnego leczenia, jest jego integralną częścią – zaznacza Maria Szymik-Lukosek.
Nowa kuchnia na oddziale nie powstałaby, gdyby nie darczyńca - firma Blech-Stal Blecharscy. Anastazja, córka właścicieli, jest pacjentką katowickiej placówki.
- Córka nie mogła swobodnie funkcjonować, była osłabiona. Zgłosiłam się na badania krwi, szybko dowiedzieliśmy się, że sprawa jest poważna. Udało nam się trafić do GCZD, dziękujemy przede wszystkim prof. Przemysławie Jarosz-Chobot za ogromne wsparcie i pomoc – mówi Anna Blecharska.
Prof. Jarosz-Chobot, kierownik oddziału diabetologii dziecięcej i pediatrii GCZD, wyjaśnia, że Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach zajmuje się przede wszystkim cukrzycą typu 1., czyli tą, która zawsze związana jest z insuliną.
- Jest to choroba immunologiczna, związana z zaburzeniami naszych „strażników odporności”. Nie mamy wpływu na to, że zachorujemy, konieczne jest stałe przyjmowanie insuliny, nie mamy na razie innej metody leczenia. Tę chorobę, jak każdą chorobę przewlekłą, trzeba zaakceptować – mówi prof. Przemysława Jarosz-Chobot.
Również podkreśla wagę zdrowego trybu życia, na który składa się między innymi odpowiednia ilość snu, właściwe odzywanie i odpowiedni wysiłek fizyczny. Wśród objawów, które mogą sugerować cukrzycę wymienia między innymi spadek masy ciała i osłabienie.
- Pacjent więcej pije, oddaje więcej moczu – to powinno zwrócić naszą uwagę, że coś złego się dzieje. Samo badanie jest bardzo proste, wystarczy oznaczyć cukier we krwi – podkreśla prof. Jarosz-Chobot.
Dodaje, że cukrzyca u dzieci jest chorobą agresywną, może spowodować tzw. kwasicę ketonową, która jest bezpośrednim zagrożeniem życia.
Zobacz także
- Płowdiw – bułgarskie miasto na siedmiu wzgórzach. Przenikają się tu wieki historii
- Jezioro Pławniowice – na tutejszą plażę w weekendy przybywają tłumy
- Kąpielisko Leśne w Zabrzu przejdzie metamorfozę. Rozstrzygnięto konkurs na projekt
- Policjant o wielkim sercu uratował kotka błąkającego się po „wiślance”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?