Śliwki obfitują w witaminę C (poprawia odporność organizmu, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek) i P (inaczej rutyna - razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne, eliminuje wolne rodniki) oraz witaminy z grupy B, beta-karoten i pektyny. Oprócz tego zawierają potas, wapń, magnes, żelazo i fosfor. Ciekawostką jest to, że bioflawonoidy, do których należy rutyna, podtrzymują działanie adrenaliny, czyli hormonu mobilizującego do działania.
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Umyte i wydrylowane węgierki wysmażamy w dużym garnku o grubym spodzie. Musimy często mieszać, aby nie przywarły do naczynia. Smażymy tak długo, aż śliwki się rozpadną i zrobi się z nich gęsta masa. Pod koniec dodajemy cukier. Najlepiej dosypywać porcjami, mieszać i próbować, aż uzyskamy pożądany smak. Nie dodajemy żadnych innych ingrediencji poza cukrem. Tak przygotowane powidła przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy od pięciu do dziesięciu minut. Ich przygotowanie zabiera nawet kilka godzin, ale efekt jest... pyszny.
Więcej w serwisie Wiadomości24.pl
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?