Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierwsze wyprodukowane w Nowej Soli bułki do hamburgerów wyjechały do klientów. Jak działa jedna z największych piekarni

Eliza Gniewek-Juszczak
W Nowej Soli produkowane są m.in. bułki do hamburgerów. Przed wywozem z firmy, są mrożone
W Nowej Soli produkowane są m.in. bułki do hamburgerów. Przed wywozem z firmy, są mrożone Lantmanen Unibake Nowa Sól
Do końca roku 2019 w piekarni w Nowej Soli będą trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Głównymi odbiorcami pieczywa z Nowej Soli będą międzynarodowe, duże sieci restauracji szybkiej obsługi sprzedające hamburgery i hot dogi. Połowa towaru trafi na polski rynek, reszta na rynek niemiecki, do Czech, Słowacji, Państw Bałtyckich i Skandynawii.

Firma Lantmanen Unibake informuje, że nowa linia produkcyjna jest bardzo nowoczesna, zastosowano na niej m.in. takie innowacyjne rozwiązania jak mroźnię wbudowaną w linię produkcyjną tzw. mroźnię in-line. Bułki zaraz po upieczeniu poddawane są głębokiemu mrożeniu, jeszcze przed włożeniem do kartonów (podczas mrożenia bułki są zapakowane tylko w foliową zgrzewkę; już w ciągu jednej godziny od wypieczenia osiągają temperaturę -12 stopni Celsjusza). Dzięki temu produkty nie gniotą się podczas transportu oraz zachowują swoje parametry na najwyższym poziomie.

Jakie pieczywo powstanie w Nowej Soli?

Piekarnia w Nowej Soli będzie wytwarzać różnego rodzaju pieczywo mrożone, w szczególności takie grupy produktowe, jak pieczywo typu fast food oraz mrożone bułki, bagietki i chleby do odpieku w sklepie. Nowa piekarnia, w połączeniu z obecną bazę produkcyjną, to także zupełnie nowe możliwości jeśli chodzi o dedykowane linie – różna wielkość linii produkcyjnych pozwoli realizować zarówno wielkie zamówienia, jak i dedykowane produkty na akcje sezonowe, ułatwi też szybki i efektywny rozwój nowych produktów.

Miliony euro na budowę piekarni

Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln euro, a jej całkowita wartość do końca roku 2019 wyniesie 75 mln euro. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn oraz niezbędnych urządzeń. Nowa piekarnia – to nowe miejsca pracy.

Docelowo w Nowej Soli zatrudnienie znajdzie 110 pracowników. Oznacza to wzrost zatrudnienia Lantmannen Unibake w Polsce o prawie 25 proc. (obecnie firma zatrudnia w naszym kraju ponad 450 osób).

WIDEO: Małe Mądrale - odc. 2 WIOSNA W OGRODZIE (28.03.2018)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto