Większości z nas zależy na szczupłej sylwetce, ładnej cerze i przede wszystkim - dobrym zdrowiu. Duże znaczenie ma to co spożywamy na co dzień. Pewne produkty warto wprowadzić do swojej diety, a innych lepiej unikać. Pomocny w podjęciu decyzji może być indeks glikemiczny - czyli wskaźnik określający tempo wzrostu glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia danego produktu. Jest to często lepsze kryterium od liczby kalorii. Im wyższy wskaźnik IG - tym wyższe będzie stężenie cukru w naszym organizmie po spożyciu posiłku.
Oto produkty z najniższym indeksem glikemicznym - lista
Przygotowaliśmy listę produktów spożywczych o najniższym indeksie glikemicznym. Takie owoce, warzywa oraz produkty zbożowe warto spożywać, aby być zdrowym i szczupłym. Zobacz szczegóły w naszej galerii:
Warto pamiętać, że sam indeks glikemiczny może okazać się niewystarczający przy diecie odchudzającej, lub aby poprawić stan swojego zdrowia. Duże znaczenie ma również jakość i pochodzenie potraw oraz sposób ich przyrządzania. Smażenie czy mocne doprawienie produktów może zmienić wartość IG. Unikamy także żywności wysokoprzetworzonej.
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?