Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Nowej Soli?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Nowej Soli. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Pierwotnie był to posiłek robotników. Najczęściej nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Nowej Soli ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowej Soli, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Nowej Soli
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Najdziwniejsze dodatki do pizzy
Pizza, bardzo popularna na całym świecie, znalazła miejsce w niemal każdej kuchni. Poddana została jednak różnym modyfikacjom i zyskała nowe, czasem zaskakujące oblicze. Dodatki, jakie spotyka się w najdalszych zakątkach ziemi mogą zadziwiać i szokować.
To niektóre z nich:
- kokos
- makrela
- cynamon
- konina
Sprawdź, jakie dodatki do pizzy możesz znaleźć w pizzeriach w Nowej Soli. Przekonaj się czy są wśród nich te nietypowe i rzadko spotykane.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?