Jak powstały lody?
Już w starożytnych Chinach pisano o deserze z mleka, owoców i lodu. Również w Europie zajadali się tymi rarytasami nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich gór był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie współczesnego sorbetu.
W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.
W naszym kraju szerszą popularność lody zyskały jeszcze przed wojną. Sprzedawano je z wózków na ulicach Warszawy, Krakowa, Lwowa w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze klientów.
Po wojnie zaczęto produkować lody na większą skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w specjalnie stworzonych do tego maszynkach. Podawane były na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Nowej Soli powstawały przy głównym placu i najpopularniejszych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, dlatego też był to deser, na który czekano cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
W obecnych czasach lody produkuje się z proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wciąż jednak możemy spotkać w Nowej Soli lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się pracę z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Nowej Soli? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Nowej Soli
Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Nowej Soli
Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem w wielu miejscach widzimy lodziarnie posiadające w ofercie lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Możemy też wybrać lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety przyrządzane z owoców i wody.
Lody włoskie robi się z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.
Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. Są to najczęściej sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno są zdrowe.
To warto wiedzieć
Wyjątkowe smaki lodów
Rzemieślnicy z całego świata ścigają się w komponowaniu nowości. Chcą zwabić jak najwięcej klientów i w tym celu umieszczają w swojej ofercie oryginalne i rzadko spotykane smaki. Im bardziej są kontrowersyjne, tym większa chęć spróbowania. Lodowa nowinka w wielu przypadkach okazuje się magnesem dla tłumów klientów bądź charakterystycznym elementem kulinarnym danego regionu.
Najdziwniejsze smaki to:
- wasabi
- czosnek
- wędlina
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?