Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza kiełbasa z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ma chrupiącą skórkę i lekko pikantny smak. Przepis na kiełbasę z grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kiełbaski z grilla. Ich wyjątkowy smak to zasługa pysznej marynaty. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kiełbaski z grilla. Ich wyjątkowy smak to zasługa pysznej marynaty. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Taka kiełbasa z grilla to hit na majówkę i cały sezon grillowy. Jest idealnie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Wyjątkowa marynata dodaje jej słodko-ostrego smaku i apetycznego aromatu. Możesz przygotować ją także na patelni. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie.

W skrócie:

Kiełbasa z grilla inaczej

Planujesz grilla ze znajomymi? Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. To bardzo prosty i szybki sposób, by ze zwykłej kiełbasy przygotować aromatyczne danie. Kiełbasa ma chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Jest tak pyszna, że z pewnością posmakuje wszystkim. Możesz przygotować ten przepis na grillu w plenerze lub na patelni grillowej czy grillu elektrycznym.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną kiełbasę z grilla w marynacie.

Przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie

czas przygotowania: ok. 10 minut + marynowanie i grillowanie
porcja na: ok. 6 kiełbasek
poziom trudności:

Składniki:

  • 6 kawałków kiełbasy np. śląskiej,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak zrobić marynowaną kiełbasę z grilla?

  1. Kiełbasę natnij paskami po skosie w dwie strony, tworząc krateczkę. Nacięcia nie powinny być głębokie.
  2. W miseczce wymieszaj miód, musztardę, olej i ostrą i słodką paprykę.
  3. Kiełbaski posmaruj marynatą.
  4. Schowaj kiełbaski w marynacie do lodówki na minimum pół godziny.
  5. Kładź kiełbasę na rozgrzany ruszt.
  6. Smaż ok. 10 minut, kilka razu obracając i smarując marynatą.

Ile powinno się grillować kiełbasę?

Kiełbasa to jedno z najbardziej lubianych potraw na grilla. Długość grillowania kiełbasy zależy od jej rodzaju:

  • kiełbasę parzoną grillujemy ok.10 minut,
  • kiełbasę surową grillujemy ok. 20 minut.

Kiełbasę można kłaść bezpośrednio na rozgrzany ruszt lub wykorzystać specjalne aluminiowe tacki. Podczas grillowania dobrze jest odkręcać kiełbasę kilka razy i smarować olejem, oliwą lub marynatą.

Jaka jest najlepsza kiełbasa do grillowania?

Przygotowując grilla, warto sięgnąć po kiełbasę dobrej jakości . Lepiej unikać gotowych kiełbas marynowanych, ponieważ często zawierają dużo soli, cukru i konserwantów.

Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa średnio rozdrobniona, w naturalnym jelicie np. kiełbasa śląska. Dobrym wyborem jest także delikatna kiełbasa biała zarówna surowa, jak i parzona.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza kiełbasa z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ma chrupiącą skórkę i lekko pikantny smak. Przepis na kiełbasę z grilla - Strona Kuchni

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto