Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z kotletem schabowym i ziemniakami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Kliknij galerię, by zobaczyć, jak przygotować ją krok po kroku.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Kliknij galerię, by zobaczyć, jak przygotować ją krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Mam dla Ciebie najlepszy przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele pracy. Taką zasmażaną kapustę możesz podać do kotletów, pieczonego mięsa, a nawet zjeść samą z chlebem. Smakuje wyśmienicie. Wypróbuj przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.

Spis treści

Co do schabowego? Sprawdzony przepis

Trwa sezon na pyszną i zdrową młodą kapustę. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, podawana zwykle do kotleta schabowego czy pieczeni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić, dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Całość warto doprawić koperkiem, solą i pieprzem.

Zobacz w galerii, jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem

Czas przygotowania: ok. 40 minut,
porcja: dla 6 osób,
poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
  • 200 g boczku surowego,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 1 szklanki wody, zależy od kapusty.

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?

  1. Młodą kapustę umyj i posiekaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i koperek posiekaj.
  4. Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą (około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
  5. Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
  6. Kapustę mieszaj, sprawdzając, czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
  7. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
  8. Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż, aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
  9. Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Właściwości odżywcze młodej kapusty

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:

  • witaminy C, E, A, K,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • potas.

Sałatki i surówki do obiadu

Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.

Zobacz listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z kotletem schabowym i ziemniakami - Strona Kuchni

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto