5 z 19
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to grzyb uprawny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/de/bb/5d667635b8b05_o_large.jpg)
fot. kellyclampitt/pixabay.com
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Boczniak
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to grzyb uprawny ustępujący popularnością jedynie pieczarkom. Zawiera ok. 3 proc. białka o wysokiej przyswajalności, wynoszącej ok. 90 procent.
Związki aktywne boczniaka ostrygowatego, jak również te zawarte w innych gatunkach tego grzyba, mają działanie obniżające ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi, jak również hamujące wzrost guzów nowotworowych, m.in. w liniach komórkowych EAC (guza Ehrlicha), co zostało udowodnione przez badaczy z Uniwersytetu w Asuanie.
W badaniu dotyczącym wpływu spożywania grzybów na procesy neurodegeneracyjne mózgu, gdzie jedzono również pieczarki czy shiitake, miały korzystny wpływ na funkcje poznawcze, zmniejszając ryzyko rozwoju ich zaburzeń.