MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 36 karaluchów....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Karaluchowy blok

Przepis na 36 karaluchów.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7–12 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki:
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki orzechów pekan w połówkach
1/2 szklanki miniaturowych słodkich pianek
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Wyłóż blachę pergaminem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Mieszaj przez cały czas, żeby czekolada się nie przypaliła.
3. Gdy czekolada zacznie się szybko topić (po 3–5 minutach), zmniejsz ogień, nadal mieszając.
4. Dodaj mleko i wymieszaj całość aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (2 minuty). Zdejmij z ognia.
5. Wsyp orzechy pekan, pianki i wiórki kokosowe. Mieszaj, aż wszystkie te składniki dokładnie pokryją się czekoladą (2–3 minuty).
6. Wykładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną pergaminem.
7. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 4 godziny.

Zobacz również

Wandale znów dali znać o sobie w Będzinie

Wandale znów dali znać o sobie w Będzinie

Cracovia podjęła kadrowe decyzje - na nowy sezon bez pięciu piłkarzy

Cracovia podjęła kadrowe decyzje - na nowy sezon bez pięciu piłkarzy

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla