Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Historia powstania kiełbasy sławskiej z indykiem, podobnie,...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

Lubuskie. Aż ślinka cieknie na te sery i wędliny! Okolice Nowej Soli to prawdziwe centrum wytwórstwa regionalnych przysmaków

KIEŁBASA SŁAWSKA Z INDYKIEM

Historia powstania kiełbasy sławskiej z indykiem, podobnie, jak innych wyrobów jest bardzo związana z regionem. Receptura podaje krok po kroku, jak wykonać produkt. Na początku mięso wieprzowe i indycze jest rozdrabniane i kutrowane z niewielką ilością lodu, a w fazie końcowej dodawane są przyprawy. Następnie powstałą masą napełniane zostają ściśle batony i osadzane w temperaturze do 18˚C przez godzinę. Wędzenie kiełbasy odbywa się w trzech fazach, czyli suszenie, wędzenie gorące i parzenie do osiągnięcia wewnątrz batonów temperatury 72˚C. Na koniec kiełbasy chłodzone są wodą przez około 10 minut i studzone powietrzem do osiągnięcia wewnątrz batonów temperatury 10˚C. Mięso indycze w połączeniu z mięsem wieprzowym nadaje niepowtarzalny smak, zapach i delikatność kiełbasie. Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

Zobacz również

Mistrzostwa Pierwszej Pomocy w Radomiu [ZDJĘCIA]

NOWE
Mistrzostwa Pierwszej Pomocy w Radomiu [ZDJĘCIA]

Biała Sobota w Szpitalu w Kielcach. Ciężarne chętnie korzystały z badań [FOTO]

NOWE
Biała Sobota w Szpitalu w Kielcach. Ciężarne chętnie korzystały z badań [FOTO]

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło