Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzina kiełbas, szynek i innych wyrobów mięsnych,...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

Lubuskie. Aż ślinka cieknie na te sery i wędliny! Okolice Nowej Soli to prawdziwe centrum wytwórstwa regionalnych przysmaków

KIEŁBASA PODSUSZANA SŁAWSKA Z INDYKIEM

Rodzina kiełbas, szynek i innych wyrobów mięsnych, pochodzących ze Sławy, opartych na starych recepturach jest bardzo znana w województwie lubskim. Jednym z przykładów wyrobu tradycyjnego , którym pochwalić się może Sława, jest od wielu lat przygotowywana na tym terenie kiełbasa podsuszana. Na początku mięso wieprzowe i indycze jest rozdrabniane i kutrowane z niewielką ilością lodu i przypraw. Następnie powstałą masą napełniane zostają ściśle batony i osadzane w temperaturze około 12˚C przez okres 2 godzin do równomiernego rozprowadzenia przypraw. Kiełbasa wędzona jest dymem gorącym, następnie odbywa się jej parzenie albo pieczenie do osiągnięcia odpowiedniej temperatury wewnątrz batonów. Po ostudzeniu kiełbas następuje powtórne ich wędzenie tzw. ciepłe do osiągnięcia odpowiedniej średniej wydajności tj. 82%. Mięso indycze w połączeniu z mięsem wieprzowym daje niepowtarzalny smak i zapach kiełbasie. Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

Zobacz również

Pierwsze w Polsce! Rusza Venture Studio UZ. Tu pomysły zamienią się w biznes

Pierwsze w Polsce! Rusza Venture Studio UZ. Tu pomysły zamienią się w biznes

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów