KOTLETY BABCI ELEONORY
CO DO KOTLETA?
Autorka: Leokadia Pałka, Bielawy (gmina Siedlisko)
Składniki:
500 g mięsa mielonego
½ szklanki kaszy manny
Kapusta pekińska
2 jajka
Sól, pieprz
Składniki sosu: cebula, przecier pomidorowy, mąka, przyprawy
Wykonanie:
Kapustę pekińską bardzo drobno pokroić w kostkę i dodać do niej mięso mielone oraz całe jajka. Dodać także cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju równomiernie z obu stron. Usmażone kotlety włożyć do rondla i zalać wodą. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić według uznania. Posypać natka zielonej pietruszki.
Ciekawostki:
Kotlet to potrawa najczęściej mięsna, ale może też być z jajek, ziemniaków, marchwi itp. Kotlety to obok kiełbasy i bigosu najczęściej przyrządzana potrawa tradycyjnej kuchni polskiej. Na ich smak mają wpływ dodawane produkty, tj. panierka, zioła, czosnek.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Rogaliki babci Agnieszki
Polędwiczki wędzone
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?