Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym koła gospodyń wiejskich przygotowują potrawę charakterystyczną dla miejsca, w którym działa całe koło. W tym roku jest już szósta edycja konkursu, ale tym razem - ze względu na sytuację pandemiczną - potrawy były oceniane na podstawie nie smaku, ale filmu. W czwartek w gorzowskiej siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozstrzygnięto lubuski etap konkursu.
Jakie są smaki kół gospodyń wiejskich?
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Muszkowianki” z Muszkowa, które przygotowało królika w śmietanie z zestawem kasz. Z kolei gołąbki w liściach winogron dały drugie miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich „Rudniczanki” z Rudnicy. Trzecia lokata przypadła Kołu Gospodyń Wiejskich „Kiełczanie” z Kiełcza za pieroga ruskiego pieczonego.
W lubuskim etapie konkursu wystartowało łącznie 19 kół. Muszkowianki będą reprezentowały Lubuskie w finale, który zaplanowany został na 4 września w trakcie Dożynek Jasnogórskich w Częstochowie.
Czytaj również:
ZOBACZ TAKŻE WIDEO: Inwestycje w Nowej Soli. Budowa wałów przeciwpowodziowych nad Odrą i Czarną Strugą. Ile to kosztuje, co jest robione i do kiedy potrwa inwestycja
Polub nas na fb
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?