KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM
KLUCHY INACZEJ
Autorka: Katarzyna Jędraszczyk, Siedlisko (gmina Siedlisko)
Składniki:
1 bułka pszenna
4 łyżki mleka
1 cebula
2 łyżki oleju
300 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki siekanej pietruszki
2 jajka
500 g ugotowanych ziemniaków
170 g mąki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę pokroić w kostkę i namoczyć w mleku. Cebulę drobno pokroić. Cebulę i mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, następnie przełożyć do innego naczynia. Bułkę odcisnąć z mleka i dodać do mielonego mięsa. Dodać pozostałe składniki farszu: pietruszkę, jajko i przyprawy. Dobrze wymieszać i uformować małe kulki.
Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa, dodać mąkę i jajko. Zagnieść ciasto i uformować wałek, pokroić na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczyć. Kulki mięsne nakładać na przygotowane placuszki z ciasta, zlepiać dokładnie formując na kształt kulistego knedla.
Ciekawostki:
Knedle mogą być na słodko lub w formie wytrawnej. W Czechach, Niemczech i Austrii są symbolem tradycyjnej kuchni. W 2010 roku w Czechach zorganizowano nawet wystawę poświęconą knedlom przedstawiającą historię tej potrawy. Czesi i Niemcy do dziś toczą spór, kto pierwszy wynalazł knedla.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Rogaliki babci Agnieszki
Polędwiczki wędzone
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?