Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Jedzenie tego mięsa drastycznie podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki najnowszych badań są szokujące

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Szacuje się, że około 462 milionów ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę typu 2, a wskaźnik ten gwałtownie rośnie. Jedną z głównych przyczyn rosnących zachorowań jest nieodpowiednia dieta, w tym spożycie czerwonego mięsa. Naukowcy badają ten związek od lat szukając odpowiedzi na pytanie: czy czerwone mięso jest zdrowe? Wyniki najnowszych badań zaskoczyły nawet specjalistów.

Spis treści

Porcja pokrojonego czerwnego mięsa
Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (WCRF), tygodniowe spożycie czerwonego mięsa nie powinno przekraczać 350–500 g. timolina/Freepik

Czy czerwone mięso jest zdrowe? Wyniki najnowszych badań nie pozostawiają złudzeń

Spożywanie czerwonego mięsa było już wcześniej wiązane z podwyższonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2 oraz raka jelita grubego. Autorzy najnowszego badania opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition”, chcieli uszczegółowić te wnioski, sprawdzając jak na diagnozę cukrzycy i związane z nią biomarkery wpływa spożycie czerwonego mięsa przez dłuższy czas.

Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy

– Związek między czerwonym mięsem a cukrzycą typu 2 zaobserwowano w różnych populacjach na całym świecie – mówi główny autor badania Xiao Gu, doktor habilitowany ds. żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. – Stale wzmacniamy istniejące dowody dzięki ulepszonym danym i technikom. Mam nadzieję, że nasze badanie może rozstrzygnąć debatę na temat tego, czy powinniśmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa ze względów zdrowotnych, czy nie – dodaje.

W badaniu wzięło udział 216 695 osób, których stan zdrowia badany był co dwa lata za pomocą kwestionariusza, a rodzaj i ilość spożywanej żywności mierzono co dwa do czterech lat także za pośrednictwem ankiety.

Po 36 latach okazało się, że spożywanie zaledwie dwóch porcji czerwonego mięsa tygodniowo może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w późniejszym życiu, a ryzyko to wzrasta wraz z większym spożyciem czerwonego mięsa.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

W badaniu jako przetworzone mięso traktowano: kiełbasę, hot dogi wołowe lub wieprzowe, bekon i kanapki z wędliną. Jedna porcja równała się 28 gramom boczku lub 45 gramom innych mięs.

Nieprzetworzone mięso obejmowało natomiast chudego lub bardzo chudego hamburgera, zwykłego hamburgera, wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę jako kanapkę lub danie mieszane, wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę jako danie główne. Jako jedną porcję liczono 85 gramów wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny.

Czerwone mięso a cukrzyca – związek jest bardzo wyraźny

Prawie 22 800 osób, spośród tych, które wzięły udział w badaniu, zachorowało na cukrzycę typu 2. Te, które jadły najwięcej czerwonego mięsa, miały aż o 62 proc. wyższe ryzyko rozwoju choroby w porównaniu z osobami, które jadły go najmniej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Spożywanie przetworzonego mięsa wiązało się z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 wyższym o 51 proc, a nieprzetworzonego o 40 proc. Natomiast każda dodatkowa dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa wiązała się ze zwiększeniem o 46 proc. ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a każda dodatkowa dzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa ze wzrostem o 24 proc.

Czym zastąpić czerwone mięso?

Według wyników badań, zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe lub niewielkimi ilościami produktów mlecznych, wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Okazało się, że zastąpienie jednej porcji mięsa porcją orzechów i roślin strączkowych wiązało się z 30 proc. niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, a zastąpienie jej porcją produktów mlecznych – z ryzykiem niższym o 22 proc.

– Biorąc pod uwagę nasze odkrycia i wcześniejsze prace innych, limit około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo byłby rozsądny dla osób, które chcą zoptymalizować swoje zdrowie i samopoczucie – powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jedzenie tego mięsa drastycznie podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki najnowszych badań są szokujące - Strona Zdrowia

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto