MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości...
fot. Hans/Pixabay

Jakie zioła, korzenie i pąki zbierać wczesną wiosną? Ich różnorodność Cię zaskoczy. Pomogą na wysoki cholesterol, przeziębienie i anemię

Korzeń mniszka lekarskiego

Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości leczniczych m.in. prebiotyczne – ułatwia trawienie i działa żółciopędne i moczopędnie. Bywa stosowany przy odchudzaniu, chorobach układu moczowego, pokarmowego oraz jako środek powlekający i regenerujący w infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z suchym kaszlem. Pomaga także w walce z anemią i nerwicą.

Korzeń mniszka lekarskiego zbiera się późną jesienią albo wczesną wiosną zanim soki przemieszczą się do liści i pędów kwiatowych. Należy wybierać starsze rośliny o zdrowych, grubych i dobrze wykształconych korzeniach. Po oczyszczeniu i wysuszeniu (najlepiej w suszarni w temp. do 30 stopni Celsjusza) na ich bazie przygotowuje się napary, odwary, wina, a ze świeżego korzenia – soki.

Wczesną wiosną można także rozpocząć zbiory korzeni: łopianu, glistnika jaskółcze ziele, pokrzywy, berberysu, żywokostu i cykorii podróżnik.

Zobacz również

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Wiele atrakcji! (ZDJĘCIA)

Noc Muzeów w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Wiele atrakcji! (ZDJĘCIA)

Polecamy

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Serialowa Ellie i Dina z The Last of Us na nowych zdjęciach z planu

GORĄCY TEMAT
Serialowa Ellie i Dina z The Last of Us na nowych zdjęciach z planu

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik