Podczas pokazu wyrabiania serów w gospodarstwie rolno - agroturystycznym Qzko w Siedlisku można dowiedzieć się jak zrobić ser śmietankowy. Oprócz mleka potrzebna będzie podpuszczka, czyli enzym trawienny, który znajduje się w żołądku cielęcym. Płynną podpuszczkę można kupić m.in. przez internet na portalach zakupowych.
- Ser śmietankowy bardzo dobrze smakuje z miodem lub różnymi dżemami - podkreśla Marcin Wojnowski, który w Siedlisku w gospodarstwie Qzko zajmuje się produkcją różnych serów.
W ofercie gospodarstwa jest m.in. ser Karolacki z ziołami, czosnkiem lub suszonymi pomidorami oraz twarożki śniadaniowe świeże np. ze szczypiorkiem.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?