18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących? (ZDJĘCIA)

IL
Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących
Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących Jacek Babicz
Czterdziestu gatunków grzybów szukali w lasach pracownicy lubelskiego sanepidu, by potem pokazać je na wystawie. Zobaczcie, jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących.

Do grzybów niejadalnych zaliczymy m.in. gąskę siarkową, gołąbka wymiotnego oraz czubajkę czerwieniejącą. To nią zatruły się w tym roku dwie osoby na Lubelszczyźnie. Grzyb ten jest bliźniaczo podobny do czubajki kani. Aby je odróżnić wystarczy ucisnąć blaszkę, która w przypadku niebezpiecznego grzyba zabarwi się na czerwono.

Łatwo możemy też odróżnić jadalną pieczarkę polną od muchomora cytrynowego, którego trzon zakończony jest charakterystyczną bulwą. Do pysznego pieprznika podobna jest lisówka pomarańczowa zwana "fałszywą kurką". Pieprznik zamiast blaszek ma szeroko rozstawione grubsze listewki a lisówka ma cienkie i gęste blaszki.

Uważajmy też na opieńki i ich bliźniaka łuskwiaka nastroszonego. Ma podobną budowę, wybarwienie ale różnica w skutkach spożycia tych dwóch grzybów jest ogromna.

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto