Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ile kosztują warzywa na targowisku w Nowej Soli? Kapusta rok temu kosztowała 2-3 zł, dzisiaj 5

Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
- Za tydzień dwa skończą się gruntowe ogórki i pomidory - przewidują producenci. - Od dwóch tygodni tendencja w cenach warzyw jest zwyżkowa - dodają handlowcy. - Kupować trzeba, wyjścia nie ma - mówią klienci i liczą pieniądze.

- Na Wszystkich Świętych nie wiem, ile będzie jeszcze pomidorów. To, co zostanie to zdrożeje, czerwony pomidor będzie po 8 zł, a malinowy po 9 zł. Przez upały narobiło się gron, nasypało się pomidora i był tani, teraz nie ma co się sypać, krzaki poumierały. 

Będziemy mieć biedną zimę. Ziemniak będzie drogi. Korzeniówki - pietrucha, seler też będą drogie. Widzę w hurcie na giełdach, co się dzieje z ziemniakiem, już jest coraz droższy. Teraz kosztuje 20 zł za worek 15-kilowy. Na święta pewnie będzie za 25, a na wiosnę po 30 zł. W detalu pewnie będzie 2,5 zł za kilo - przewiduje pan Łukasz, który handluje na targowisku w Nowej Soli i Zielonej Górze. – Rosną też koszty pracownicze. Paliwo jest coraz droższe. Za prąd zapłacimy więcej. Jeszcze kilka takich lat i przetrwają tylko najwięksi producenci. Wszyscy mniejsi splajtują. Będzie jak na Zachodzie.  

Ziemniaki rok temu o tej porze kosztowały złotówkę, na początku października na targowisku są po 1,5 zł. Kapusta kilkukilogranowa kosztuje 5 zł. 3 zł kosztuje kilogram buraczków czerwonych. Cebula za kg – 2,80 – 3 zł. Obrodziły śliwki węgierki. Za kilogram płaci się ok. 3 zł.

Zobacz również: Jak suszyć owoce i warzywa?

Źródło:Dzień Dobry TVN
- Za tydzień dwa skończą się gruntowe ogórki i pomidory - przewidują producenci. - Od dwóch tygodni tendencja w cenach warzyw jest zwyżkowa - dodają handlowcy. - Kupować trzeba, wyjścia nie ma - mówią klienci i liczą pieniądze. - Na Wszystkich Świętych nie wiem, ile będzie jeszcze pomidorów. To, co zostanie to zdrożeje, czerwony pomidor będzie po 8 zł, a malinowy po 9 zł. Przez upały narobiło się gron, nasypało się pomidora i był tani, teraz nie ma co się sypać, krzaki poumierały. Będziemy mieć biedną zimę. Ziemniak będzie drogi. Korzeniówki - pietrucha, seler też będą drogie. Widzę w hurcie na giełdach, co się dzieje z ziemniakiem, już jest coraz droższy. Teraz kosztuje 20 zł za worek 15-kilowy. Na święta pewnie będzie za 25, a na wiosnę po 30 zł. W detalu pewnie będzie 2,5 zł za kilo - przewiduje pan Łukasz, który handluje na targowisku w Nowej Soli i Zielonej Górze. – Rosną też koszty pracownicze. Paliwo jest coraz droższe. Za prąd zapłacimy więcej. Jeszcze kilka takich lat i przetrwają tylko najwięksi producenci. Wszyscy mniejsi splajtują. Będzie jak na Zachodzie. Ziemniaki rok temu o tej porze kosztowały złotówkę, na początku października na targowisku są po 1,5 zł. Kapusta kilkukilogranowa kosztuje 5 zł. 3 zł kosztuje kilogram buraczków czerwonych. Cebula za kg – 2,80 – 3 zł. Obrodziły śliwki węgierki. Za kilogram płaci się ok. 3 zł. Zobacz również: Jak suszyć owoce i warzywa? Źródło:Dzień Dobry TVN Eliza Gniewek-Juszczak
- Za tydzień dwa skończą się gruntowe ogórki i pomidory - przewidują producenci. - Od dwóch tygodni tendencja w cenach warzyw jest zwyżkowa - dodają handlowcy. - Kupować trzeba, wyjścia nie ma - mówią klienci i liczą pieniądze.

- Za tydzień dwa skończą się gruntowe ogórki i pomidory - przewidują producenci. - Od dwóch tygodni tendencja w cenach warzyw jest zwyżkowa - dodają handlowcy. - Kupować trzeba, wyjścia nie ma - mówią klienci i liczą pieniądze.

- Na Wszystkich Świętych nie wiem, ile będzie jeszcze pomidorów. To, co zostanie to zdrożeje, czerwony pomidor będzie po 8 zł, a malinowy po 9 zł. Przez upały narobiło się gron, nasypało się pomidora i był tani, teraz nie ma co się sypać, krzaki poumierały.

Będziemy mieć biedną zimę. Ziemniak będzie drogi. Korzeniówki - pietrucha, seler też będą drogie. Widzę w hurcie na giełdach, co się dzieje z ziemniakiem, już jest coraz droższy. Teraz kosztuje 20 zł za worek 15-kilowy. Na święta pewnie będzie za 25, a na wiosnę po 30 zł. W detalu pewnie będzie 2,5 zł za kilo - przewiduje pan Łukasz, który handluje na targowisku w Nowej Soli i Zielonej Górze. – Rosną też koszty pracownicze. Paliwo jest coraz droższe. Za prąd zapłacimy więcej. Jeszcze kilka takich lat i przetrwają tylko najwięksi producenci. Wszyscy mniejsi splajtują. Będzie jak na Zachodzie.

Ziemniaki rok temu o tej porze kosztowały złotówkę, na początku października na targowisku są po 1,5 zł. Kapusta kilkukilogranowa kosztuje 5 zł. 3 zł kosztuje kilogram buraczków czerwonych. Cebula za kg – 2,80 – 3 zł. Obrodziły śliwki węgierki. Za kilogram płaci się ok. 3 zł.

Zobacz również: Jak suszyć owoce i warzywa?

Źródło:Dzień Dobry TVN

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ile kosztują warzywa na targowisku w Nowej Soli? Kapusta rok temu kosztowała 2-3 zł, dzisiaj 5 - Gazeta Lubuska

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto