Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać.
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Katarzyna Puczyńska
Szukacie pomysłu na smaczny danie? Mam przepis na gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową, śmietanką i natką pietruszki. Możesz go podać z kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami, a także porcją surówki. Zobaczcie trzy wskazówki, dzięki którym mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Wypróbujcie nasz przepis na gulasz wieprzowy.

Spis treści

Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy?

Gulasz to pyszne i sycące danie, składające się z mięsa i warzyw duszonych w sosie własnym, śmietanowym, paprykowym czy pomidorowym. Na przygotowanie tej potrawy jest wiele przepisów i sposobów. Popularny jest np.

  • gulasz z szynki,
  • gulasz z łopatki wieprzowej,
  • gulasz z indyka,
  • gulasz ze schabu.

Smak gulaszu zależy od wyboru mięsa, czasu duszenia potrawy i dodatków. Warto pamiętać o kilku wskazówkach, by nasze mięso nie wyszło suche i twarde. Przygotowując gulasz, pamiętaj o przestrzeganiu trzech prostych zasad:

  1. Smaż mięso porcjami - nie wkładaj zbyt dużej porcji mięsa na patelnię, ponieważ obniżysz temperaturę tłuszczu i mięso nie podsmaży się odpowiednio.
  2. Nie mieszaj mięsa od razu po smażeniu - mięso musi najpierw się podsmażyć, zamknąć, by nie stracić soków, dzięki temu nasz gulasz będzie soczysty i miękki.
  3. Podsmaż cebulkę na patelni po mięsie, by zebrała smak - nie myj patelni po podsmażaniu mięsa, tylko podsmaż na niej cebulkę. Możesz także ostrożnie nalać odrobinę wody na patelnie, przemieszać i przelać ją do gulaszu.

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

Mam dla ciebie przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny - gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową. Jeśli aktualnie nie ma świeżej fasolki to nic straconego - takie danie możesz przygotować o każdej porze roku, używając fasoli z puszki lub fasolki mrożonej.

Proponuję doprawić gulasz śmietanką, odrobiną ostrej papryki i czosnku oraz świeżą natką pietruszki. Możesz podać go z ubitymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub jako dodatek do placka po węgiersku. Nie zapomnij także o porcji surówki np. surówka z cukinii i ogórków,surówka z sałaty lodowejczy surówka z marchewki i pora.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować gulasz wieprzowy z fasolką szparagową:

Przepis na gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 400 g fasoli szparagowej zielonej (ugotowanej, mrożonej lub z puszki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Jak zrobić gulasz wieprzowy?

  1. Pokrój mięso w kostkę.
  2. Obtocz kawałki mięsa w mące pszennej.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Przełóż część mięsa na patelnię, nie mieszaj od razu, by się zamknęło i nie straciło soków - nie smaż całego mięsa na raz, najlepiej podziel je na trzy części.
  5. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do garnka.
  6. Na patelni po smażeniu ( nie myj jej) połóż posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż ją do mięsa.
  7. Wlej ostrożnie wodę na patelnię, by zebrała smak i przelej ją do gulaszu.
  8. Duś mięso około godziny, na małym ogniu.
  9. Po tym czasie dodaj do mięsa śmietankę, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  10. Wymieszaj gulasz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  11. Na koniec dodaj do potrawy ugotowaną, pociętą na kawałki zieloną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady - Strona Kuchni

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto