Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzwońce chętnie odwiedzą karmnik zimą. Czym nakarmić te ptaki? Ci mieszkańcy ogrodów i parków ładnie śpiewają, ale czasem robią awantury

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Dzwońce to nieduże ptaki, które chętnie mieszkają w ogrodach, a zimą odwiedzają karmniki.
Dzwońce to nieduże ptaki, które chętnie mieszkają w ogrodach, a zimą odwiedzają karmniki. pixabay.com
Dzwońce to niewielkie ptaki, które chętniej mieszkają w ogrodach i parkach niż lasach. Mają przyjemny głos, a wiosną można podziwiać tańce godowe samców. Zobacz, jak wygląda dzwoniec, co jada i czym go nakarmić, gdy odwiedzi karmnik zimą.

Spis treści

Jak wygląda ptak dzwoniec?

Dzwoniec zwyczajny (Chloris chloris) to ptak mniej więcej wielkości wróbla domowego, ma też podobną sylwetkę. Różni się jednak kolorami. Dzwońce mają oliwkowe zabarwienie – u samców wyraźnie wpada ono w zieleń (od tego koloru pochodzi ich łacińska nazwa) z dodatkiem żółtego, natomiast u samiczek – w szarość. Na krawędziach złożonych skrzydeł można dostrzec żółte obrzeże, które jest bardziej wyraźne u samców. Długość ciała dzwońca to 13-14,5 cm, a ważą około 30 g.

Gdzie mieszkają i gniazdują dzwońce?

Te ptaki coraz częściej i chętniej zamieszkują ogrody i parki, w których rosną drzewa i krzewy, niż lasy. Ale można je też spotkać na obrzeżach lasów, w zagajnikach i innych zadrzewieniach zarówno miejskich, jak i wiejskich.
Dzwońce żyją wśród drzew oraz krzewów i to na nich zakładają gniazda. Najchętniej wybierają świerki, ale nie gardzą też innymi gatunkami, ze szczególnym uwzględnieniem iglaków. Gniazdo najczęściej jest umieszczone blisko pnia. Buduje je samiec i samica, choć to częściej samice zajmują się pracami konstrukcyjnymi i wykończeniowymi, a samce dostarczają materiałów, w postaci kłączy traw, drobnych korzonków, a także mchu, sierści i piórek, które służą do wyścielenia gniazdka.

Czy dzwoniec zimuje w Polsce?

Dzwońce są w większości osiadłe i zostają w Polsce, choć część ptaków może odlatywać na zimę. Przeloty odbywają się od lutego do kwietnia oraz od września do października, w tym okresie można też obserwować u nas stada tych ptaków, wędrujących z bardziej północnych zakątków Europy.

Czym żywi się dzwoniec?

Dzwońce to ptaki, które mają dość urozmaicony jadłospis. Bardzo chętnie zjadają nasiona (do ich rozłupywania służy stosunkowo mocny dziób) przeróżnych roślin, w tym zaliczanych do chwastów. Ale żywią się też pączkami i zielonymi częściami roślin. Jesienią i zimą chętnie sięgają po drobne owoce. Bardzo lubią m.in. dzikie róże, śnieguliczki, irgi – to rośliny (szczególnie dwa ostatnie gatunki), które świetnie nadają się na żywopłoty i warto je mieć w ogrodzie, również w charakterze naturalnej stołówki. Pożywiają się też innymi owocami, które długo utrzymują się na pędach.

Na „przednówku” jadłospis uzupełniają nasiona szyszek sosen i świerków. Poza roślinami, dzwońce zjadają też różne owady i ich larwy oraz pajęczaki. W menu są menu są m.in. mszyce, więc pomogą nam pozbyć się tych szkodników. Ten mięsny pokarm trafia przede wszystkim do dzióbków piskląt, które dzięki temu szybko rosną.

Czym karmić dzwońce zimą?

Zimą w karmnikach dzwońce docenią przede wszystkim słonecznik, ale też proso, siemię lniane i inne nieduże ziarna. Chętnie skubną też jabłka i inne owoce. Trzeba jednak wiedzieć, że dzwońce to ptaki, które lubią „porządzić” się w karmniku, a samce często urządzają solidne awantury między sobą. Przeważnie większość karmnikowego towarzystwa, jak wróble, sikorki, kowaliki, czy nawet większe od dzwońców kosy i grubodzioby, musi poczekać na swoją kolejkę. Ale dzwońce dostarczają możliwości ciekawych obserwacji.

Jak śpiewa ptak dzwoniec?

Dzwońce mają przyjemny, dzwoniący głos (podobny do śpiewu kanarka), któremu zawdzięczają polską nazwę. Bywały nawet trzymane w klatkach jako ptaki śpiewające (łatwo się oswajają), ale odławianie dzikich ptaków jest zabronione. Poza „dzwonieniem” wydają też inne dźwięki.

Loty godowe i nieco skomplikowane układy rodzinne dzwońców

Wiosną dzwońce łączą się w pary. Ale samce muszą się nieco postarać, żeby przekonać do siebie samiczkę. Nie bardzo mogą imponować upierzeniem, więc stawiają widowiskowe loty godowe.

Ptaki rozpościerają wtedy szeroko skrzydła i trzepocząc nimi jak motyle, przelatują z drzewa na drzewo, popisując się przy tym śpiewem. Spektakle te odbywają się w kwietniu i maju. To wtedy partnerki poszczególnych samców przystępują po raz pierwszy w sezonie do składania jaj. – opisuje stowarzyszenie Jestem na pTAK!

Dzwońce najczęściej mają drugi lęg w czerwcu, jednak przed nim nie odbywają się już takie spektakle. Te ptaki teoretycznie tworzą pary, ale układy bywają bardziej skomplikowane. Bo często zdarza się, że jeden samiec opiekuje się dwiema samicami i ich potomstwem, ale też samice miewają po dwóch partnerów. Samice składają 4-5 jaj, młode wykluwają się po 13-14 dniach. Gniazda opuszczają po około dwóch tygodniach, ale jeszcze przez kolejne dwa są pod opieką rodziców.

Czy dzwońce są pod ochroną?

Dzwońce to dość liczne ptaki. Szacuje się, że par lęgowych jest od 1 100 000 do 1 250 000. Są jednak pod ochroną.

Wybrane źródła
ekologia.pl
Jestem na pTAK!
Kruszewicz, A., Ptaki Polski od A do Ż, Warszawa 2010

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Dzwońce chętnie odwiedzą karmnik zimą. Czym nakarmić te ptaki? Ci mieszkańcy ogrodów i parków ładnie śpiewają, ale czasem robią awantury - RegioDom.pl

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto