Targ śniadaniowy w Szprotawie ruszył zaledwie 10 lutego 2024. Podczas pierwszej edycji wszystkie towary, przywiezione przez lokalnych dostawców sprzedały się praktycznie w godzinę. Podczas drugiej edycji również było widać, że klienci szukają zdrowej żywności od lokalnych producentów.
Targ z wycieczkami do producentów
- Wystawców dziesięciu - wylicza Jan Wróblewski. - Klientów przez 3 godziny pełny korytarz. Od kwietnia zaczynamy na Targach również warsztaty i wycieczki do producentów.
Co można kupić na szprotawskim targu?
Lokalne sery, pieczywo, ciasta, miody i wiele innych pyszności. Wszystko od lokalnych producentów i rzemieślników. Jednym z nich jest Jan Wróblewski z wędrownej pasieki Debora.
Swoje pierwsze ule stawiał na ogródkach działkowych w Szprotawie. Swoją pasiekę pan Jan 20 lat temu zaczął wozić w teren, na łąki, pola i do lasu. Tam, gdzie rośnie rzepak, akacja, lipa, gryka, wrzos. Miód pana Jana pozyskiwany jest z terenów czystych i ekologicznych, z Borów Dolnośląskich, rezerwatu Annabrzeskie Wąwozy, czy rezerwatu Buczyny Szprotawskie. a też własne, zarejestrowane produkty tradycyjne: ziołomiód pokrzywowy, miodową musztardę z dyni, a także ocet jabłkowo-miodowy.
Czytaj również na naszym portalu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?