Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Nie żyje nurek GROM-u zaginiony w środę podczas ćwiczeń na Westerplatte

PILNE
Nie żyje nurek GROM-u zaginiony w środę podczas ćwiczeń na Westerplatte

Na placu Nowym można kupić wszystko! Oto cuda i cudeńka z Kazimierza

Na placu Nowym można kupić wszystko! Oto cuda i cudeńka z Kazimierza

Polecamy

Zamiast do sałatki nałóż go na włosy, a staną się mocne jak nigdy

Zamiast do sałatki nałóż go na włosy, a staną się mocne jak nigdy

Policjanci ze Sławy zatrzymali mężczyznę, który zaczepiał dzieci. Poszukują świadków

Policjanci ze Sławy zatrzymali mężczyznę, który zaczepiał dzieci. Poszukują świadków

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych