Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co proponują nam nowosolskie lodziarnie? Palone masło to absolutny hit

Katarzyna Doszczak
Lodziarnie ścigają się w wymyślnych smakach lodów, dając przepyszne ukojenie i dopasowując się do każdego nawet najbardziej wybrednego podniebienia.

W Nowej Soli w ostatnim czasie powstało kilka lodziarni, które zachęcają do ich odwiedzenia. Mozzarella z pomidorami i bazylią, cytryna z pietruszka a może palone masło? Znacie takie smaki lodów? Koniecznie musicie sprawdzić oferty nowosolskich lodziarni.
Lody o smaku chłodnika? „Wafelek i kulka” z pewnością was zaskoczy! – Pomysł otworzenia lodziarni pojawił się spontanicznie podczas wakacji. Lubię lody, które mają prawdziwy smak – wyjaśnia przyczyny otwarcia pani Katarzyna, szefowa lodziarni. – Jeżeli są to lody np. jagodowe to chcę czuć w nich smak prawdziwych jagód. Takich rzeczy nie da się oszukać. Lodziarnia jest obecna w Nowej Soli już drugi sezon. Nie jest to biznes łatwy, ale staramy się jak możemy. Serwujemy lody, które sami robimy na miejscu z wielką dbałością. Liczy się dla nas przede wszystkim jakość. W naszej ofercie można znaleźć klasyczne smaki jak i te bardzie wyszukane. Nowosolanie lubią różne smaki. Klasyczna truskawka, śmietanka i czekolada, ale także nowości jak chłodnik, lody wegańskie czy obecna teraz mozzarella z pomidorami i bazylią. Dla każdego znajdzie się coś co przypadnie mu do gustu. W tamtym roku przerobiliśmy 130 smaków, więc było w czym wybierać – podkreśla szefowa lodziarni „Wafelek i kulka”. W ofercie co chwilę pojawiają się nowe, ciekawe smaki. Właścicielka firmy zapewnia, że lody są tutaj inne niż wszystkie. - Wyróżnia je szczera produkcja, lody nakładane są łopatką, a na miejscu czeka przemiła obsługa – zaprasza pani Katarzyna.
- Wiem, że lody tutaj są świeżo robione, za każdym razem jestem tu zaskakiwana nowymi smakami. Kiedy nie wiem, jaki smak wybrać, mogę je najpierw spróbować i później kupić ten który najbardziej przypadnie mi do gustu. Podoba mi się promocja, dzięki której przy zakupie pięciu lodów, szósty jest gratis. A wafelek smakuje jak super ciasteczko, a nie jak styropian – komentuje klientka Urszula Napora.

Klasyczny smak lodów cytrynowych przełamany nutą natki pietruszki?
Czemu nie. To możliwe w centrum Nowej Soli w Caffetteria Gelateria „Junior”. – Nowosolanie lubią jeść lody. Od roku tworzymy różne rodzaje. Mamy około 50-60 receptur, które serwujemy na zmianę. Są to sorbety i lody mleczne. Często proponujemy smaki takie jak pistacja, czyli typowo włoskie smaki. Ale klienci znajdą u nas również sernik z truskawkami, cytrynę z pietruszką, marchewkę z bananem, czarną porzeczkę czy kiwi – tłumaczy Valerio Gaglioti, szef Caffetteria Gelateria „Junior”. Włosi mają lody w genach zaraz po makaronie i pizzy. Otwierając kompleks „Junior” nie mogło zabraknąć miejsca, gdzie Nowosolanie mogą zjeść prawdziwe włoskie lody. A z pewnością są dobre, bo jak wspomina pan Valerio, z pochodzenia Włoch, sam często podjada lody, wyjaśnia, że jest to przywilej osoby, która je wykonuje.
– Najbardziej lubię lody truskawkowe. Te są bardzo dobre. Mama wybrała cytr z pietruszką i też bardzo jej smakują. Jesteśmy tutaj pierwszy raz z mamą, siostrą i dziadkiem i bardzo nam tu się podoba. Wnętrze jest bardzo ładne, oddaje klimat Włoch. Na pewno jeszcze nie raz tutaj wrócimy – zapowiada Przemek Molizak z Bytomia Odrzańskiego.

Palone masło absolutny hit!
Od początku czerwca w Nowej Soli funkcjonują dwa punkty lodziarni „Lody lizać”. Jeden z nich znajduje się na osiedlu Konstytucji 3 Maja, drugi zaś przy Parku Linowym Solpark. Lody produkowane są w Zielonej Górze, natomiast produkty do nich niezbędne jak mleko czy jaja sprowadzane są z Mazur, a dodatki takie jak chałwa, czekolada czy orzechy sprowadzane są z czterech stron świata. Mariusz Jacków, szef nowosolskich punktów „Lody lizać” zapewnia, że lody są w stu procentach naturalne. Lodziarnia proponuje lody również dla osób uczulonych. Każdy może wybrać też smak wafelków, które są barwione naturalnie prawdziwym kakao czy sokiem z malin. W ofercie są nowości: palone masło, kasza jaglana na śmietance czy maliny na mleku ryżowym. – Te lody są najlepsze lody w mieście! Są pyszne, a potwierdzić to może wielkie zainteresowanie i kilometrowa kolejka, by je zjeść – podsumowuje Jakub Pietrz, pracujący w Parku Linowym Solpark.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto