18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb wiejski okrągły. Na Wielkanoc

JP
Chleb wiejski okrągły

Autor: Piekarnia SC Jan Fijoł, Katarzyna Fijoł-Kulus, 67-112 Siedlisko, ul. Głogowska 43 a
Chleb wiejski okrągły Autor: Piekarnia SC Jan Fijoł, Katarzyna Fijoł-Kulus, 67-112 Siedlisko, ul. Głogowska 43 a Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Polski chleb mieszany na naturalnym zakwasie zawiera substancje zapachowo – smakowe niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów. Uchodzi za najlepszy na świecie. Jego znaczenie wzrasta chociażby z tego powodu, że ma duży wpływ na zmniejszanie ryzyka zachorowań na współczesne choroby cywilizacyjne. Kraina Lasów i Jezior podaje przepis.

CHLEB WIEJSKI OKRĄGŁY
CHLEBA I IGRZYSK

Autor: Piekarnia SC Jan Fijoł, Katarzyna Fijoł-Kulus, 67-112 Siedlisko, ul. Głogowska 43 a

Składniki:
Mąka żytnia – 40%
Mąka pszenna – 60%
Drożdże
Naturalny zakwas
Woda, sól

Wykonanie:

Obie mąki przesiać do dzieży, dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Dodać także kwas naturalny wyprodukowany z mąki żytniej. Wszystko razem wymieszać. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę odstawić ciasto do leżakowania na około pół godziny. Po tym czasie uformować chlebki. Gotowe włożyć do pieca.

Ciekawostki:
Polski chleb mieszany na naturalnym zakwasie zawiera substancje zapachowo – smakowe niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów. Uchodzi za najlepszy na świecie. Jego znaczenie wzrasta chociażby z tego powodu, że ma duży wpływ na zmniejszanie ryzyka zachorowań na współczesne choroby cywilizacyjne. Wzrasta także jego ranga. We Francji w 1994 r. powstał Naukowy Komitet Chleba propagujący konsumpcję chleba na odpowiednim poziomie w celu zahamowania rozwoju chorób układu krążenia. W 2007 r. w Moskwie odbyło się Międzynarodowe Forum Chleba. Coraz częściej organizowane są imprezy związane ze świętem chleba, kultywowaniem tradycji wypieku itp.


--- III miejsce w Konkursie Kulinarnym na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Domowe wyroby kulinarne, potrawy tradycyjne …” w 2010 r.

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto