CHLEB WIEJSKI OKRĄGŁY
CHLEBA I IGRZYSK
Autor: Piekarnia SC Jan Fijoł, Katarzyna Fijoł-Kulus, 67-112 Siedlisko, ul. Głogowska 43 a
Składniki:
Mąka żytnia – 40%
Mąka pszenna – 60%
Drożdże
Naturalny zakwas
Woda, sól
Wykonanie:
Obie mąki przesiać do dzieży, dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Dodać także kwas naturalny wyprodukowany z mąki żytniej. Wszystko razem wymieszać. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę odstawić ciasto do leżakowania na około pół godziny. Po tym czasie uformować chlebki. Gotowe włożyć do pieca.
Ciekawostki:
Polski chleb mieszany na naturalnym zakwasie zawiera substancje zapachowo – smakowe niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów. Uchodzi za najlepszy na świecie. Jego znaczenie wzrasta chociażby z tego powodu, że ma duży wpływ na zmniejszanie ryzyka zachorowań na współczesne choroby cywilizacyjne. Wzrasta także jego ranga. We Francji w 1994 r. powstał Naukowy Komitet Chleba propagujący konsumpcję chleba na odpowiednim poziomie w celu zahamowania rozwoju chorób układu krążenia. W 2007 r. w Moskwie odbyło się Międzynarodowe Forum Chleba. Coraz częściej organizowane są imprezy związane ze świętem chleba, kultywowaniem tradycji wypieku itp.
--- III miejsce w Konkursie Kulinarnym na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Domowe wyroby kulinarne, potrawy tradycyjne …” w 2010 r.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?