MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Tychach. To są polecane miejsca w czerwcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Pizzerie, do których warto się wybrać w Tychach
Pizzerie, do których warto się wybrać w Tychach bernardbodo
Zobacz gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Tychach. To bez wątpienia ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Tychach. Odwiedź katalog firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Tychach?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, aby ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Tychach. Można dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem na bazie krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Tychach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Tychach

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Tychach. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto