18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wystawcy lubuscy prezentują Smaki Regionów na Polagrze-Food w Poznaniu

Jolanta PaczkowskaZaktualizowano 
Farsz w koszulkach. Przepyszne danie przywiezione w nasze strony tuż po wojnie z woj. lubelskiego. Tomasz Jaskuła
Do 14.09.2011 r. w Poznaniu potrwa wystawa "Smaki Regionów". Udział w imprezie biorą również wystawcy lubuscy. Impreza organizowana jest w ramach targów Polagra-Food. Ekspozycja "Smaki Regionów" to wyjątkowa okazja dla osób poszukujących produktów o oryginalnych smakach, wytwarzanych na podstawie tradycyjnych receptur, udoskonalanych przez lokalnych producentów od lat.

Swoimi unikatowymi wyrobami chwalą się liczni mali, lokalni przetwórcy i producenci z całego kraju. Na zwiedzających czekają na stoiskach wina, nalewki, chleby wypiekane dawnymi sposobami i znakomite ciasta, wędliny robione według starych receptur, sery oraz przetwory warzywne i owocowe i wiele innych smakołyków z niemal każdego zakątka Polski. Gospodarzami wystawy są poszczególne województwa. Na stoiskach wystawców można spróbować i zakupić żywność o charakterze regionalnym, tradycyjnym i ekologicznym, produkty certyfikowane przez Komisję Europejską oraz certyfikowane w systemie "Jakość Tradycja".

Ekspozycję regionalnych kulinariów wzbogacą pokazy sztuki ludowej, tradycyjnego rzemiosła, rękodzieła oraz prezentacja oferty gospodarstw agroturystycznych. Na terenie pawilonu Smaki Regionów odbędzie się również uroczysty finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", którego celem jest odkrycie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie.

Ogólnopolska Kapituła Konkursu wyłoniła laureatów "Perły 2011". Z województwa lubuskiego nagrodzeni zostali:

Jan Skałecki za syrop z buraka cukrowego
Browar Edi Maria i Edward Wilk za piwo ciemne wschowskie

Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa (gmina Lubniewice, powiat sulęciński) za "Farsz w koszulce" - cebule faszerowane**- (patrz zdjęcia)**

Ekspozycja "Smaki Regionów" zlokalizowana będzie w pawilonach 1 i 2. Do pawilonów będzie można wejść zarówno od strony ul. Głogowskiej, jak i od terenów ekspozycji targów Polagra-Food (wejście dla wystawców i gości targowych).)

Stoisko Województwa Lubuskiego ulokowane jest w Pawilonie nr 8 stoisko nr 5. Wystawiają się między innymi:

Browar Edi ze Wschowy

Gospodarstwo Pszczelarskie Wiesław Dudek

Gospodarstwo Rolno - Spożywcze Henryk Sondej

Gospodarstwo Pszczelarskie - Dudkowiak

Madaks - Stanisław Mikanowicz

Władysław Giza - Piekarnia Bukowina Bobrzańska.

Wołyńska pieczeń wieprzowa, chleb kresowy, piwo wschowskie ciemne wśród najlepszych lubuskich smaków

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3