Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sylwester 2016: jakie przekąski przygotować na domówkę? Podpowiadamy [PRZEPISY]

AG
Mini tarty podwójnie pomidorowe z ucieraną ricottą i serem Manchego
 
Składniki:

ciasto:
30 g startego parmezanu
130 g mąki pszennej
70 g masła
1 łyżka oliwy

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyklej cienką warstwą ciasta nasmarowane tłuszczem foremki na tarty. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Każdą foremkę należy przykryć papierem do pieczenia i obciąć fasolkami lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 15 minut. Wystudzić i zdjąć papier.

nadzienie:
6 suszonych pomidorów zmiksowanych na pastę
250 g ricotty
80 g startego na grubych oczkach sera Manchego (lub innego sera, np. koziej goudy lub bryndzy)
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 pomidory 
2 gałązki tymianku (użyłam cytrynowego)
krem balsamiczny
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie: 

Na podpieczonych spodach rozsmaruj cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów. Ricottę utrzyj ze skórką cytrynową i oliwą, na końcu wmieszaj starty ser. Rozłóż nadzienie do każdej z foremek. Na wierzchu rozłóż cienkie plastry pomidorów, posypane listkami tymianku i przyprawami. Tarty skrop oliwą i kremem balsamicznym piecz 30-40 minut w 180ºC. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Mini tarty podwójnie pomidorowe z ucieraną ricottą i serem Manchego Składniki: ciasto: 30 g startego parmezanu 130 g mąki pszennej 70 g masła 1 łyżka oliwy Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyklej cienką warstwą ciasta nasmarowane tłuszczem foremki na tarty. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Każdą foremkę należy przykryć papierem do pieczenia i obciąć fasolkami lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 15 minut. Wystudzić i zdjąć papier. nadzienie: 6 suszonych pomidorów zmiksowanych na pastę 250 g ricotty 80 g startego na grubych oczkach sera Manchego (lub innego sera, np. koziej goudy lub bryndzy) skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 4 pomidory 2 gałązki tymianku (użyłam cytrynowego) krem balsamiczny oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól świeżo mielony, czarny pieprz Przygotowanie: Na podpieczonych spodach rozsmaruj cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów. Ricottę utrzyj ze skórką cytrynową i oliwą, na końcu wmieszaj starty ser. Rozłóż nadzienie do każdej z foremek. Na wierzchu rozłóż cienkie plastry pomidorów, posypane listkami tymianku i przyprawami. Tarty skrop oliwą i kremem balsamicznym piecz 30-40 minut w 180ºC. Podawaj w temperaturze pokojowej. Dominika Wójciak, Masterchef, autorka bloga Kulinarne bezdroża, www.kulinarnebezdroza.blogspot.com
Taka noc zdarza się raz w roku. Przygotowania do Sylwestra trwają cały dzień. Ci, którzy zaplanowali imprezę w domu nie tylko muszą zadbać o szampański klimat, ale też o smakowite przekąski.

Dania, które pojawią się na stole w trakcie sylwestrowych imprez powinny być lekkostrawne, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Liczy się nie tylko ich smak, ale też wygląd. Im bardziej różnorodne i kolorowe potrawy, tym lepiej. W końcu Nowy Rok wypada przywitać z wielką fetą.

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy zestawienie najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych przekąsek polecanym przez osoby, które z kuchnią są zaprzyjaźnione już od dawna. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, w której znajdziecie przepisy na smakowite dania sylwestrowe.

Zobacz też

źródło: x-news.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto