ŚMIETANKOWIEC
ŁASUCHOM NA ZDROWIE
Autorka: Krystyna Jędraszczyk, Siedlisko (gmina Siedlisko)
Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 śmietany 18 %
1 śmietana 12 %
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Większą część wyłożyć na blaszkę, a mniejszą zamrozić.
Przygotować masę: 3 śmietany ubić z 2 budyniami, dodać ubite białko z jedną szklanką cukru i wymieszać. Masę wylać na ciasto. Zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na masę. Piec około 50 minut w temp. 180 °C.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?