18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodkie co nieco na jesienne dni. Ciastka z wisienką

Ewa Czopek
Ciastka z dżemem
Ciastka z dżemem Ewa Czopek
Poczujcie smak domowych ciastek z wisienką i"dżemikiem". Smak tych domowych ciastek pamiętam z dzieciństwa. Jestem już dorosła, ale nadal smakują mi bardziej niż te ze sklepu.

Składniki:

- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 30 dag mąki pszennej

Do przełożenia:

- 1 słoik dżemu ciemnego np. z czarnej porzeczki
- cukier puder do posypania

Z margaryny, serka i mąki zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz.

Przygotować 2 blachy szerokości piekarnika i papier do pieczenia.

Partie ciasta, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość 3-5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka foremkami do ciastek lub szklanką i układać na
blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie partii ciastek, zrobić na środku dziurki, np. naparstkiem.

Ciastka upiec w nagrzanym do 180-190 st. C piekarniku, na jasno-złoty kolor (ok. 15 min)

W tym czasie przygotować następną partię ciastek. Po upieczeniu ciastka przełożyć dżemem, smarując część bez dziurki. W miejsce dziurki można włożyć wisienkę z konfitur, ale nie jest to konieczne. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z podanych składników "wychodzi" ok. 5 blach szerokości piekarnika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto