Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 30 dag mąki pszennej
Do przełożenia:
- 1 słoik dżemu ciemnego np. z czarnej porzeczki
- cukier puder do posypania
Z margaryny, serka i mąki zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz.
Przygotować 2 blachy szerokości piekarnika i papier do pieczenia.
Partie ciasta, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość 3-5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka foremkami do ciastek lub szklanką i układać na
blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie partii ciastek, zrobić na środku dziurki, np. naparstkiem.
Ciastka upiec w nagrzanym do 180-190 st. C piekarniku, na jasno-złoty kolor (ok. 15 min)
W tym czasie przygotować następną partię ciastek. Po upieczeniu ciastka przełożyć dżemem, smarując część bez dziurki. W miejsce dziurki można włożyć wisienkę z konfitur, ale nie jest to konieczne. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z podanych składników "wychodzi" ok. 5 blach szerokości piekarnika.
Więcej w serwisie Wiadomości24.pl
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?